SL satsar ännu mer pengar på kontroller

SL:s iver att plöja ner pengar i projekt som handlar om att öka kontroller tycks inte ha några gränser. I ett brev till justitieminister Thomas Bodström föreslår SL ett antal skärpningar av lagen. Bland annat vill SL ha ökad övervakning av vagnar och stationer samt kriminalisera handlingen att hoppa över en spärr.

Exakt vad straffet för att hoppa över en spärr kan tänkas bli är oklart men om SL hade tänkt att deras egen personal ska ingripa så måste straffskalan innehålla fängelse. Vi vill gärna tillägga att SL självklart måste fängsla dom som kryper under spärrarna också om lagen ska ha någon effekt.

Samtidigt inför SL med inspiration av tunnelbanan i London ytterligare vakter vid spärrlinjerna, som förutom att de har en servicefunktion också kommer att jaga plankare. Redan idag måndag finns vakterna på plats vid Slussen, Gullmarsplan, Skanstull och Medborgarplatsen på prov. Och känner vi SL rätt innebär ”på prov” att det kommer permanentas inom ett halvår.

Mer och mer av stockholmarnas gemensamma pengar tillåts användas till att övervaka och kontrollera vad som händer i kollektivtrafiken, samtidigt som kvaliteten på trafiken inte blir bättre, och samtidigt som man höjer priserna.

När SL:s kontroll-iver och hårdare tag börjar fylla ett syfte i sig själv, och dessutom kosta mer än vad ”problemet” i sig gör, börjar man ana lukten av systemfel. Istället för att låna inspiration av Londons tunnelbana, där det står vakter vid varje spärrlinje och man kontrollerar färdbevis vid varje in- och utpassering rekommenderar planka.nu att man sneglar på storstäder som Berlin, Prag, Wien eller Helsingfors där man har öppna spärrlinjer och lägre priser än vad vi har i Stockholm och London. Övervakning och kontroller kostar! Dessutom är det ett steg bort från en avgiftsfri kollektivtrafik.

Läs mer

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.