SEKO riktar skarp kritik mot Connex

SEKO klubb 119 som organiserar personal i Stockholms tunnelbana riktar i samband med SAC:s tunnelbanestrejk i slutet av förra veckan i ett internt uttalande ovanligt skarp kritik mot arbetsgivaren Connex. SEKO-klubben som har fredsplikt (och därmed inte kan gå ut i strejk) valde att stå neutrala till konflikten mellan SAC och Connex, vilket innebär att dessa inte agerar strejkbrytare. Trots detta försökte ledningen på tunnelbanan vid ett flertal tillfällen under strejken bemanna tåg som inte rullade på grund av strejken med SEKO-medlemmar. Connex uppmanade också SEKO-organiserade spärrvakter att riva ner SAC:s strejkinformation som satt uppe på stationerna.

Följande uttalande från SEKO klubb 119 gick ut internt bland SL-personalen under slutet av förra veckan

Connex ledning är desperata!

Connex Sverige AB klarar inte av att driva kollektivtrafiken med vinst. De faller på eget grepp när de konkurrerat ut andra med extrema underbud så som på Norrlandståg så klarar de inte längre av att ta vinsterna från tunnelbanan och täcka förluster på buss och tåg.

De klarar inte att anordna en säker arbetsmiljö för de anställda och det är på den farligaste arbetsplatsen i Sverige. Arbetsmiljöinspektionen kommer med föreläggande efter föreläggande och Connex gör sitt yttersta för att förhala åtgärder inspektionen förelägger. De klarade inte av att sköta uppdraget med de så kallade Connexvärdarna. Nu är de rädda att förlora kontraktet på spärrar och kontrollen. Nu anlitar Connex spioner för att kontrollera sin egen personal. Ytterligare ett desperat drag av en inkompetent ledning. Connex klarar inte att motivera sin personal, de klara bara av att piska sin personal.

Nu börjar ytterligare nedskärningar av personal och försämringar av pensioner och arbetstider för att de skall förbättra sin vinst. Detta kommer att gå ut över alla trafikanter som använder sig av tunnelbanetrafiken, genom fler inställda turer. Det kommer inte att finnas reserver när personal blir sjuka. Trots att förarna tvingas till extremt mycket övertid så räcker det inte för Connex. De har valt att försämra arbetstiderna för förarna.

Connex ledning är så desperata att de trakasserar inte bara syndikalisterna för att de utlyser en legal strejk, utan även fackliga företrädare i Seko. Seko klubb 119 ordförande blev uppkallad och hotad med repressalier för att han uttryckt sin åsikt om en ”gnetare” som valt att arbeta extra när andra kämpar för att förvara våra rättigheter.

Connex verkliga ansikte lyser igenom, det anti- fackliga ansiktet som har visats sig på så många ställen runt om i världen. Connex håller inte överenskommelser med facket. De är notoriska i att ta tillbaka överenskommelser och att köra över facket. Få företag har varit så ofta i Arbetsdomstolen som Connex. Få företag har så många skadestånd att betala till Seko som Connex. Det är svårt att förstå att offentliga medel skall gå till ett företag som gång på gång visats sig oförmögna att sköta avtal enligt den sed som finns på arbetsmarknaden. Det är svårt att förstå varför ett företag som Connex skall få offentliga medel när de anställer en före detta vd på SL som i allas ögon agerat kriminellt med Landstingets skattemedel.

Connex anser sig ha rätt att styra dina åsikter. Och om du har åsikter som går emot Connex intressen så hotas du med repressalier. För ett år sedan blev ett ombud inkallad till ledningen för att hon avslöjat svartstädet på Connex. Härom dagen blev ett skyddsombud inkallad till ledningen för att denne haft åsikter om Jangälv Vd på SL och om spionerna Connex anställt.

Vårt svar är att Connex och dess lakejer inte fattat att det finns demokrati och att rätten att uttrycka en åsikt är grundlagsskyddad.

För att understryka vad det handlar om:

Arbetares åsikter i hela världen är att strejkbryteri det värsta brott du kan göra mot dina arbetskollegor. Att frivilligt gå in och arbeta extra för arbetsgivaren den dag andra kollegor kämpar för våra gemensamma krav är lika förkastligt. Alla oorganiserade svartfötter som åker snålskjuts på vårt arbete och våra uppoffringar är ännu värre avskydda. Och om man medvetet arbetar mot strejken så är man för evigt en svartfot.

Per Johansson, ordörande SEKO Klubb 119-tunneltågförare
Jannis Konstantis, vice ordförande SEKO Klubb 119-tunneltågförare

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.