SEKO AD-anmäler connex spioner

Fackförbundet SEKO som organiserar majoriteten av all personal i tunnelbanan lämnar i dagarna in en anmälan mot Connex spioner till Arbetsdomstolen (AD).

Spionera på sin egen personal har connex gjort i ett par år, genom så kallade “mystery shoppers” som låssas vara vanliga trafikanter (eller “kunder” som connex tror att tunnelbaneresenärerna är) studerar hur den övriga personalen i kollektivtrafiken agerar.

Igår tisdag skärpte dock connex kontrollerna av den egna personalen som ett steg i arbetet mot plankningen. Genom att connex-anställda spioner visar upp falska kort för spärrvakterna kontrolleras dessas uppmärksamhet. “Dåliga” spärrvakter skall “korrigeras” heter det i de interna cirkulär connex skickat ut till den egna personalen.

Spionerna strider dock mot kollektivavtalets paragraf om lojalitet och ömsesidigt förtroende mellan arbetsgivare och personal, menar SEKO som kommer att överlåta ärendet att avgöras hos Arbetsdomstolen om man inte kan nå en uppgörelse med connex om hur man istället ska bekämpa plankningen.

Planka.nu tipsar både SL, connex och SEKO om nolltaxan, som både råder bot på plankningen, connex misstänkliggörande av den egna personalen och privatekonomin för Stockholmarna som inte har råd att betala för sig i kollektivtrafiken.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.