Stöduttalande för tunnelbanestrejk

Planka.nu uttrycker härmed sitt stöd för det strejkvarsel Syndikalistiska driftsektionen Stockholms tunnelbana och spårvägar, DSTS lagt till den 17-19 mars.

Strejken är en protest mot den personalpolitik som connex driver mot sina anställda och de försämringar i arbetsvillkoren connex vill genomföra.

Sektionen skriver;
“Inom loppet av bara ett par månader har nu Connex gjort följande:

  • Connex vill ensidigt riva upp möjligheten till tidigare pension vid 63 års ålder och istället tvinga alla att jobba kvar till 65. Detta är i en av Sveriges erkänt farligaste och stressigaste arbetsmiljöer, med åtföljande hälsoproblem bland arbetarna.
  • Connex utnyttjar deltids- och timanställningar för att, i synnerhet bland
    stationspersonalen, ha en stor skara av billig arbetskraft med otrygga anställningsförhållanden. Samtidigt önskar många gå upp till heltid eller fasta scheman, men får avslag, trots att de jobbar mer än väl motsvarande en heltidstjänst.
  • Connex har ensidigt sagt upp det lokala avtal som reglerar tjänstgöringstider och scheman. Istället har man lagt fram tjänstgöringsscheman som innebär avsevärda försämringar för de anställda, där arbetsdagar på tio timmar inte är någon ovanlighet. Förslaget innebär också att det blir mycket svårare att kombinera föräldraskap med jobbet – och hur går det ihop med jämställdhetslagen?
    Våra tidigare arbetstidsregler är dessutom något som har finansierats genom att vi anställda har växlat in lönepåslag i avtalsrörelserna.
  • Sedan mer än ett halvår tillbaka har Connex misslyckats med att införa ett nytt personaladministrativt system. De anställda har konstant fel på sina löner, tjänstgöringsscheman och semestrar. Vad värre är det går inte heller att få ut ordentliga löne och tidsspecifikationer, så de anställda har ingen möjlighet att kontrollera om deras löner och tiduppgifter är korrekta.”

DSTS har planka.nu:s fulla stöd i fråga om protesterna mot personalpolitiken som vittnar om en företagarkultur som bygger på misstänkliggörande av de anställda och en allt mer hetsk jakt på vinst.

Mot vinstintressen i kollektivtrafiken – För arbetarmakt på arbetsplatsen

/planka.nu

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.