Inte olagligt att uppmana till plankning i radio

I somras var Farnaz Arbabi, en ung tjej och teaterregisör, radiopratare i Sveriges Radios sommarmorgon. I sin “morgon i etern” behandlade hon flera samhällsproblem som berör vardagen för många, och då bland annat de höga priserna i kollektivtrafiken.

Farnaz drog den enkla slutsatsen att har man inte råd att betala för sig i kollektivtrafiken är det helt okej att planka, och uppmanade lyssnarna att besöka www.planka.nu. Något som i vanlig ordning upprörde. Två anmälningar gjordes till justitiekanslern som skriver;

    Till Justitiekanslern har lämnats över två anmälningar mot radioprogrammet “Sommar” som sändes i P1 den 22 juli 2004. Programmet leddes av regissören FA. Enligt anmälarna förekom uttalanden i programmet som utgör uppvigling eftersom FA uppmanade lyssnarna att inte betala vid användandet av kollektivtrafiken.

    Justitiekanslern har tagit del av det anmälda programmet. I ett avsnitt av programmet redogör FA för sin åsikt att kollektivtrafiken borde vara avgiftsfri. Resonemanget avslutas med en uppmaning till alla lyssnare att “planka” fram till dess landstingspolitikerna har insett fördelarna med en skattefinansierad kollektivtrafik. Hon hänvisar vidare lyssnarna att besöka hemsidan ww.planka.n för att få inspiration.

Justitiekanslern har sedan avskrivit fallet med motiveringen att det är ringa, och därför inte föranleder något straffansvar.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.