Inget åtal mot planka.nu Göteborg

För två år sedan polisanmäldes det då nystartade planka.nu i Göteborg av Västtrafik som sköter kollektivtrafiken i västra Götalandsregionen. Man menade att det var olagligt att ha en fond som betalade plankare i kollektivtrafikens böter – p-kassan. Men åklagarmyndigheten väljer nu att lägga ner åtalet. Kammaråklagare Per-Olof Hermansson säger till Göteborgsposten att det inte finns några möjligheter att styrka brott som medhjälp eller anstiftan till bedrägligt beteende.

Istället kommer man att inleda en förundersökning kring huruvida planka.nu gör sig skyldig till uppvigling. Planka.nu:s organisationsform tycks dock förvirra herrarna på åklagarmyndigheten – man har nämligen problem att hitta någon straffrättsligt ansvarig för verksamheten.

SL polisanmälde i höstas planka.nu i Stockholm för uppvigling och snyltning. än så länge har inget åtal väckts som resultat av den polisanmälan heller. Polisanmälan gjordes efter att SL gått ut i media och mer eller mindre förklarat krig med planka.nu. Planka.nu:s hemsida skulle bort, bankkonton skulle stängas ner. Planka.nu skulle tystas till varje pris! Yttrandefriheten är inte mycket värd i SL-land.

Västtrafik och SL:s desperata försök att göra sig av med den obekväma röst planka.nu utgör i debatten kring finansieringen av kollektivtrafiken har än så länge misslyckats totalt. Varken grandiosa reklamkampanjer mot oss, hot, förtal eller polisanmälningar har lett till någonting annat än att vi fått fler medlemmar.

Vad SL och Västtrafik inte förstått är att planka.nu inte behöver uppmana någon att planka. Så länge priserna är svinhöga kommer trafikanterna att planka ändå. Det kan ingen polisanmälan i världen mot planka.nu varken i Stockholm eller Göteborg att göra någonting åt.

Vår verksamhet fortsätter naturligtvis som vanligt, oavsett nedlagda åtal, polisanmälningar eller misstanke om uppvigling.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.