Spärrlinjen vid Slussen N sluts

SL rapporterar att man nu kommer att stänga den öppna spärrlinjen på slussens norra spärrlinje (mot Nacka/Värmdöbuss-teminalen) som varit öppen (inga spärrar, endast biljettautomat och spärrhytt) sedan ett år tillbaka.

Spärrlinjen på Slussen N har varit öppen på prov, en fråga som främst Vänsterpartiet och Miljöpartiet drivit. Det är också det enda konkreta dessa två nolltaxeförespråkande partier har kunnat visa på angående arbetet för en öppnare och rättvisare kollektivtrafik. Samtidigt som testet pågått på Slussen N har flera andra spärrlinjer, bland annat i Bagarmossen, Vällingby, Hammarbyhöjden och Globen stängts.

Försöket var redan från början kritiserat av delar av SL:s ledning och borgerliga politiker i huvudsakligen landstinget. Att försöket ändå genomfördes, om än halvhjärtat, får väl tyvärr ses som ett inslag i den politiska lekstuga som råder i SL-styrelsen. Försöket var mer eller mindre dömt från start.

En allt mer sluten kollektivtrafik är ett dråpslag mot rörelsehindrade, överviktiga, äldre, småbarnsföräldrar och många andra. Det är också ett steg på vägen mot ett samhälle där tillträde till det offentliga rummet blir något privilegat den välställde med pengar. Ett samhälle planka.nu arbetar mot.

Vi förespråkar tvärtom lösningen med öppna spärrar som finns och fungerar i städer som Wien, Berlin, Helsingfors och de flesta öststater. För tillgänglighet och det öppna rummet.

  SL skriver
  Tunnelbanan Slussens norra ingång
  Måndag 10 januari påbörjas arbetet att återinstallera spärrarna vid Slussens norra ingång, vid Nacka- och Värmdöterminalen, efter avslutat försök med öppen spärrlinje. Arbetet beräknas vara klart fredag 14 januari. Vi ber om överseende med att framkomligheten vid tillfällen kan vara något begränsad.
  Uppdaterat 2005-01-10 07:59
 • Läs om hur planka.nu firade den öppna spärrlinjen i januari förra året.
 • Kommentera

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.