2004 bra år för planka

Uppdaterad 050118

Planka.nu har under 2004 drivit genomfört ett antal kampanjer och aktioner. Vi har flyttat fram våra positioner flera steg och aktivt satt nivån och tagit initiativet i debatten kring kollektivtrafikens finansierande och nolltaxan. Här kommer några guldkorn från årets planka.nu-arbete;

– Året inleddes med en flygblandskampanj på blå linjen. Fler helger i rad besökte vi stationer på tunnelbanans blå linje och delade flygblad och diskuterade nolltaxa.

– Under årets början hölls ett antal öppna möten dit man kunde komma och diskutera med oss och betala medlemsavgiften på plats. Vi bjöd på kaffe.

– Med start i januari har vi flera gånger mött upp SL:s kontrollanter med plakat och varningsskyltar för att varna trafikanter för att åka fast. Ofta har det resulterat i att kontrollanterna tvingats avbryta sin verksamhet.

– I februari släppte vi singeln “Hon bor i Farsta” tillsammans med bandet svensk Pop som handlar om en kille som inte har råd att resa till sin flickvän i farsta för att “kortet kostar femhundra spänn”.. svindyrt med andra ord! Men dyrare blev det med prishöjningen den 1/6. Dagen innan, på skottdagen den 29/2 reste vi därför tvärs genom staden med gröna linjen och höll konserter med svensk pop på samtliga stationer mellan Farsta och Hässelby.

– Den 6/3, 6 dagar efter SL:s största prishöjning i historien, arrangerade vi ett öppet seminarium om finansieringen av kollektivtrafiken. Bland annat var Johan Ehrenberg (etc) och Åke Askensten (mp, ledamot i SL:s centrala regionsstyrelse) och Jan Strömdahl (v, SL:s styrelse) på plats och diskuterade. Moderaterna i stadshuset försökte aktivt stoppa mötet men misslyckades. Seminariet drog fulla hus och blev mycket uppmärksammat.

– Under våren började vi också med vår kampanj som riktade sig till de anställda på SL. På 1:a maj delade vi ut 500 kuvert med ett öppet brev till SL-anställda samt skickade detta i affischformat till de fackklubbar som organiserar SL-arbetare. Kampanjen pågår fortfarande och för närvarande åker vi runt och presenterar oss på olika fackklubbsmöten och diskuterar vår verksamhet och nolltaxa.

– Under våren drog vi också igång vår SMS-tjänst nummer två som liksom den första sådana upprörde. Dessvärre fick företaget som erbjöd oss tjänsten darriga knän när SL hotade med polisanmälning och tjänsten ligger för närvarande nere.

– SL:s (inte längre så) nya VD Lennart Jangälv är ett kapitel för sig. Sedan han tillträdde förra hösten har han lyckats kläcka ur sig ett antal mer eller mindre ogenomtänkta dumheter. Under sena våren 2004 drog han och SL igång en kampanj mot planka.nu för att höja betalningsmoralen. Bland annat erbjöd han sin tidigare chef, tillika världens rikaste man, Ingemar Kamprad, en gratis pensionärsremsa i SL-trafiken. Kanske inte hade varit hela världen om han inte gjort det på dyrast tänkbara sätt, i helsidesannons på sidan tre i Dagens Nyheter. Inte undra på att landstinget blir tvungna att höja priserna när SL:s ledning inte kan satsa pengarna på vettigare prylar! I vilket fall satsade SL 6 miljoner kronor på en kampanj som gav planka.nu kring 200 nya betalande medlemmar. Vi bemötte kampanjen med adbusting, flygbladsutdelningar och deltog i radio och TV. Vilka som satte dagordningen för debatten blev allt tydligare.

– När SL insåg att kampanjen mot oss inte fungerade gick man istället ut i TV och sa att man skulle polisanmäla oss och se till att vår hemsida blev nedlockad från Internet (vi vet ju hur det gick med den saken!). Planka.nu var på löpsedlarna över hela stan Lennart Jangälv jämförde oss med nazister i lokalnyheterna. Medlemsantalet bara ökade!

– Under året har vi också skänkt en hel del pengar till organisationen Ingen Människa är Illegal som hjälper papperslösa flyktingar. Pengarna går till att finansiera färdbevis åt dessa sedan SL och polisen börjat samarbeta vid biljettkontroller i invandrartäta förorter och griper och utvisar flyktingar på plats. Inhumant tycker vi!

– Under sommaren drev vi kampanjen “skattefinansiera kollektivtrafiken” som fokuserade på finansieringsfrågan. Närmare 20.000 flygblad delades ut och en kampanjhemsida låg uppe.

– SL:s kampanj för att höja betalningsmoralen innefattade också effektivare biljettkontroller. Effektiviteten låg dessvärre i många fall i betydligt hetsigare och våldsammare kontrollanter. Något som skapade konfliktsituationer. Därför började vi under sommaren aktivt stödja personer som råkat illa ut i mötet med kontrollanter. De fick stöd och hjälp med polisanmälan. Arbetet utmynnade i att vi startade Kollektivtrafikombudsmannen, en mer permanent instans man kan vända sig till när man fått problem.

– Under hösten rullade kampanjerna från sommaren på. SL gav så småningom upp de uttalade försöken att stoppa oss och vi satsade på kampanjen som riktade sig till de SL-anställda.

– Under började vi också planera en fest som skulle gått av stapeln i början av november. Stödfest och schysst musik skulle det bli på Allhuset på universitetet. Men det tyckte inte partypajjarna i det borgerliga kårföreningspresidiet, som 24 timmar innan festen gick av stapeln gick in och sa att vi inte längre kunde nyttja lokalen. Istället bytte man lås på lokalen och ringde polisen. Mycket uppmärksamhet i media blev det, och presidiet satt löst, men sitter än så länge kvar.

– Att sprida strategierna kring arbete om nolltaxa internationellt är också någonting vi arbetat kring under året. Under sommaren var planka.nu:are på plats i Tjeckien och Slovakien för att agitera, och under European Social Forum i London i november spred vi idéerna och knöt kontakter med grupper i bland annat Spanien, USA och Tyskland.

– Under årets sista månader har vi arbetat en hel del internt med att bygga upp nya rutiner för arbetet kring p-kassan och liknande. En hel del flygbladsutdelningar har hållits och vi arbetar för närvarande med att dra igång en ny SMS-tjänst.

– Antalet medlemmar i p-kassan har ökat från i snitt 300 i januari till 700 under årets sista månader. Det är kul att planka!

Förhoppningsvis kommer 2005 erbjuda minst lika mycket intressant på nolltaxefronten som 2004. Planka lugnt!

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.