SL manifesterar mot våld

SL-arbetare manifesterade igår torsdag i en av SL-styrelsen arrangerad manifestation mot våld mot personalen i SL-trafiken. Manifestationen är en del av arbetet från SL:s sida att skapa en tryggare situation i SL-trafiken.

Planka.nu började arbeta kring trygghetsfrågor inom kollektivtrafiken i början av 2004. Orsaken var främst att allt fler trafikanter hörde av sig till oss med frågor om vart man skulle vända sig när man blivit illa behandlad, ofta misshandlad, av SL-personal. Arbetet har resulterat i en kollektivtrafikombudsman, som hjälper dem som råkat illa ut.

SL:s recept för trygghet i SL-trafiken är fler beväpnade vakter och våldsammare ingripanden mot bland annat plankare. Planka.nu rapporterade bland annat den 17/8 om SL-personalens våld mot trafikanter. I samband med detta uttalade sig Kenneth Kronberg vid Norrmalmspolisen om situationen; “Det är bara en tidsfråga innan någon ur Connex personal blir allvarligt skadad på grund av sitt eget beteende”.

På planka.nu tror vi inte att fler vapen och fler dåligt utbildade ordningsvakter med ökade befogenheter leder till trygghet. Snarare är det att möta våld med våld och trappa upp en redan infekterad situation. Istället bör man arbeta med att förebygga våld i ett större perspektiv. Vad det gäller SL-personalen vore naturligtvis ett stort lyft att få bort penga- och biljetthanteringen.

Att SL nu väljer att börja arbeta utåtriktat med denna fråga får ses som en framgång från vår sida med att lyfta upp denna fråga på dagordningen. SL:s lösning på problem ser tyvärr som allt för ofta ut så att man satsar massor av pengar på repressionsåtgärder, vapenskrammel och högre krav på personalen istället för att göra någonting åt orsaken till problemen. Men förhoppningsvis leder det faktum att frågan är på dagordningen ändå till en tryggare situation i kollektivtrafiken.

Värt att notera är också att SEKO:s tunnelbaneförare vägrade att deltaga i manifestationen därför att man ansåg att connex och SL inte för ett seriöst arbete mot våldet i kollektivtrafiken.

 • Planka.nu 17/8 – Kontrollanterna fortsätter spöa trafikanter
 • Planka.nu 19/8 – SL påstår sig ta kritiken seriöst
 • Dn rapporterar om SL:s manifestation
 • SvD – T-baneförarna vägrar deltaga i SL:s manifestation
 • SL:s kampanj
 • Kollektivtrafikombudsmannen
 • Kommentera

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.