Folkpartiet motionerar för hårdare tag

Martin Andreasson (fp) har lämnat in en motion till riksdagen (2004/05:T428) som kräver att biljettkontrollanter i lokaltrafik får ökade befogenheter för att ha större möjligheter att gripa plankare.

De ökade befoghenheterna motiveras med att det finns ett organiserat plankande, och det faktum att planka.nu använder plankningen som politisk metod. Något som alltså inte kan tolereras.

Ökade kontroller och fler intoleranta kontrollanter har lett till en hotfull stämning i kollektivtrafiken. SL:s kontrollanter använder redan idag (över)våld när de kontrollerar biljetter, ofta utanför sina befogenheter (läs mer på kollektivtrafikombudsmannens hemsida). Att ge dessa individer ökade befogheteter kommer knappast göra situationen för stockholms kollektivtrafikanter behagligare. Föreställ dig att bli gripen av hetsiga kontrollanter för att du glömt ditt månadskort hemma. Eller kontrollanter som handgripligen slänger av minderåriga som inte förstått reglerna för sitt skolkort från tåget. I viss utsträckning sker det redan idag.

Folkpartiets motion kommer inte att hindra plankningen. Man skriver till och med att “Att personer försöker åka kollektivt utan att betala är ett tidlöst fenomen.. […] fuskåkningen kan inte lagstiftas bort..”. Däremot kommer situationen för de sämst ställda kollektivtrafikresenärerna få ett litet helvete i folkpartiets ideal-tunnelbana. Och det är pensionärer, unga, arbetslösa, invandrare och andra fattiga som drabbas.

  • Motion 2004/05:T428
  • Kommentera

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.