Protestera mot Connex idag

I Finland strejkar fackförbundet AKT mot transportföretagen Connex och Concordias politik mot sina arbetare. Idag efterlyser man stödaktioner med strejken mot de nämnda företagen.

Connex sköter som bekant driften av Stockholms tunnelbana och förortsbanor. Därför kommer det i morgon att genomföras flera aktioner mot företaget i Stockholm. Klockan 15 kommer aktivister att samlas vid (T)-Näckrosen för att säga Hej! på Connex-huvudkontor. Slut upp du också och protestera mot osäkerhet på arbetsmarknaden och Connex arbetarfientliga personalpolitik.

Här följer uttalande från Prekära (osäkert anställda) arbetares nätverk i Finland;

Connex och Concordia – osäkerhet för alla

De senaste åren har deltid, timvikariat, projekt och andra typer av lösa och tillfälliga anställningsformer ökar massivt. Samtidigt minskar behovet av arbete, arbetslösheten ökar och många tvingas till tvångsåtgärder, meningslösa arbetspraktiker, studier, illegala anställningar osv.

En stor del av dem som nu träder in i arbetslivet har aldrig knutit ett stadigt arbetsförhållande, och kommer troligen inte heller att göra det. Samtidigt utvidgar sig prekariteten – arbetsförhållandenas osäkerhet – upp i åldersklasserna. Arbetare som litat på en permanent anställning finner sig antingen uppsagda eller får på andra sätt märka att arbetets osäkerhet ökar.

Detta fenomen – prekarisering – gäller inte bara en arbetssektor eller en del av världen. Akademiskt utbildade och de med sin grundskolning oavslutad, IT-sektorn så väl som fastighetsvårdssektorn är inför osäkerheten i motsvarande situationer. Små företag anställer osäkert, och stora använder de små som bulvaner, underkontraktörer. I norr och syd, öst och väst, överallt breder osäkerheten ut sig. Så också inom transtportbranchen.

AKT-strejken i Finland, mot all osäkerhet

I skrivande stund pågår inom den finska offentliga transporten, främst busstransporterna, en tung och olagligförklarad strejk. Bil- och transportbranchens fackförbund AKT har först i Helsingforsregionen och nu överallt i landet gått i strejk. Facket vägrar sälja sin arbetskraft åt firmorna Connex och Concordia, två av de firmor som har fungerat som spjutspetsar för den offentliga sektorns prekarisering på en europeisk nivå.

Korttidsanställningar, flexibilitet och arbetsförhållanden som kan förändras enligt arbetstagarens villkor passar många arbetare mycket väl. Den pågående osäkerhetsutvecklingen är delvis en produkt av arbetarnas vägran att anpassa sig till den gamla fabriks- och byrå-disciplinen som innebar utförandet av ett enda oföränderligt arbete under hela arbetslivet, från ungdom till garanterad pension. Ingen vettig människa finner sig snällt i något sådant.

Men den nuvarande modellen drivs igenom enbart på arbetsgivarens, i detta fall Connex och Concordias, termer. Påtvingad osäkerhet – prekarisering – gynnar inte arbetarna, enbart arbetsgivarna. Därför understöder vi strejken i AKT, så som andra kamper och kampformer som förs av prekariatet – av dem som tvingats till osäkerhet.

Strejken har i Finland utvidgats så mycket det är möjligt inom AKT, utöver Helsingfors-regionen gäller den lokaltrafiken inom Connex och Concordia i Jyväskylä, Kuopio, Lahtis, Uleåborg och Björneborg.

Eftersom andra fackföreningar inte anslutit sig till strejken i form av stödåtgärder vill vi föra upp den på samma plan som dess mål, Connex och Concordia, agerar på: det europeiska planet. Vi uppmanar socialt ansvariga fackanslutna eller andra till åtgärder mot dessa två bolag på onsdag den 17 november 2004. Se nedan för lokala kontakter till firmorna och deras moderföretag.

Prekariaatti.org
Prekära arbetares nätverk i Finland


Här är en mobiliseringstext på engelska vi skrivit ihop.

Call for Eurostrike Against Precarity – support for bus drivers in Helsinki

We are calling for simultaneous actions in European cities on Wednesday 17th November to support the bus drivers’ strike of Connex and Concordia in Helsinki, Finland.

The drivers are on strike because employers are trying to introduce precarious work contracts and working conditions to Helsinki area public transport. This is used to bring wide-scale temp work to the whole sector and country.

As long as proper flexicurity does not exist, we can’t accept increases in temporary and flexible work, which leads to further precarisation of our lives.

We as precarious workers know that if we don’t act now, the insecurity and precariousness of our lives will only keep increasing. We are calling groups, escpecially from the new network of European precariat and the Networkers of Europe United (NEU) to join us against these multinational companies that are present in every major European city.

Bring your imagination and creativity to support the Helsinki bus drivers. We would like to see this as the first experiment of Just In Time social strike of Europrecariat.

NO FLEXIBILITY WITHOUT FLEXICURITY!

Prekariaatti.org
Network of precarious workers in Finland


De Connex- och Concordia-anslutna adresser vi har för Sverige är:

Swebus, kolla:
http://w ww.swebus.se/contact/index.asp?mainid=162&subid=0&subsubid=0

Concordia Bus Nordic AB
Solna Strandväg 78
S-171 54 Solna (Stockholm)
Sweden

Onyx – Atervinning Och Miljo AB
Address : Lunnagardsgatan 13 – Box 272
Town : Mölndal
Tel : 00 46 31 67 94 40
Fax : 00 46 31 67 94 41

Connex Transport AB
Address : Englundavägen 9 P.O. Box 1820
Zip code : SE-171 24
Town : Solna
Tel : 46 8 629 50 15
Fax : 46 8 29 00 96
Mail : info@connex.se
Site : www.connex.info

Dalkia Facilities Management AB
Address : Hälsingegatan 47
Town : Stockholm
Tel : 46 8 690 75 00
Fax : 46 8 690 75 10
Mail : info@dalkia.se
Site : www.dalkia.se

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.