Plankas fest stoppad av polis

Uppdaterad 27/10

En massiv polisinsats satte ikväll stopp för den fest planka.nu skulle arrangerat tillsammans med kårföreningen Frescati Anarkistiska Sammanslutning (FAS) på Allhuset, Stockholms Universitet ikväll. Därmed gick också månader av planering och resurser i stöpet.

Planeringen inför festen hade gått problemfritt fram till kvällen innan arrangemanget skulle gå av stapeln då Stockholms Universitets Studentkårs (SUS) borgerligt dominerade presidium valde att meddela att vi inte längre var välkomna. Orsaken, hävdade man, var att en extern part (alltså planka.nu) var inblandad i arrangemanget, något som aldrig under de senaste åren varit ett problem vid dylika arrangemang. Detta gjorde man också efter att FAS kvitterat ut nycklar och tecknat kontrakt för lokalen. Till saken hör också att det snart kom fram att beslutet sammanföll med att den moderata kommunfullmäktigeledamoten Mikael Söderlund som tidigare försökt stoppa planka.nu-aktiviteter ringt SUS och krävt att arrangemanget stoppas.

Att FAS och planka.nu inte kunde acceptera ett sådant besked kvällen innan arrangemanget stod ganska snart klart, och båda organisationerna arbetade vidare med arrangemanget som tidigare.

Under natten/morgonen den 23/10 bytte SUS lås på allhuset samt kallade in en styrka ordningsvakter för att hindra oss från att komma in. Samtidigt stal man också minst 1600 flaskor öl och en hel del vin som vi dagen innan placerat i lokalen. Senare under kvällen anlände också en massiv polisstyrka för att avvisa de festdeltagare som samlats för att delta på festen.

Ett stort antal personer har under den 22/10 och den 23/10 varit i kontakt med kårens ordförande Johan Klange och kårens vice ordförande Christian Löf för att påpeka det faktum att man agerade felaktigt, och med största sannolikhet av politiska skäl. Bland annat har andra kårstyrelseledamöter, kårens revisor, kårens tidigare ordförande och flera andra protesterat mot Klange och Löf och påpekat det felaktiga i deras beteende. Det ska också påpekas att inget fel har begåtts från planka.nu eller FAS sida i detta. Planka.nu och FAS har noga följt de direktiv man fått från SUS inför arrangemanget av festen, något inte ens Klange och Löf försökt bestrida.

Problematiken skulle alltså ligga i att en extern part, det vill säga planka.nu, skulle vara inblandad i arrangemanget. FAS som är en del av studentkåren, var den organisation som bokat och skött kontakterna med SUS. Under mötena med SUS har det hela tiden varit officiellt att festen arrangeras i samarbete med planka.nu, och under flera månader har man från kårens sida inte haft något att anmärka på. Men när Söderlund ringer törs med andra ord Klange och Löf inte stå upp inför sin meningsfrände och hittar på att man inte kände till planka.nu:s inblandning i arrangemanget. Likaså hittar man på man att det ur juridisk synpunkt är omöjligt att arrangera ett arrangemang där en extern part är inblandad. Något som alltså skett i SUS regi i åratal.

Slutsatsen är helt enkelt att Klange och Löf avbrutit arrangemanget av rent politiska (och gissningsvis karriäristiska, inom moderata samlingspartiet) skäl.

Vi tycker att det är väldigt tråkigt att festen inte blev av, men vi kan garantera att vi gjort allt som stått i vår makt för att den trots allt ska bli av. Det är också otroligt beklämmande hur en moderat kommunalpolitikers privata åsikter kan så sådan slagkraft inom en organisation som SUS med närmare 30.000 medlemmar och en lagstadgad demokratisk skyldighet.

Frågan om en enskild organisations rätt att uttrycka sig och arrangera sammankomster är grundlagsstadgad. Något som Stockholms Universitets Studentkår och vissa moderater i kommunfullmäktige i Stockholm inte tycks anse vara speciellt viktigt. Men vi anser att det är viktigt att slå fast att det som sker är ett brott mot yttrandefriheten och mötesfriheten. Något vi hoppas att varken Söderlund, Klange eller Löf kommer att komma undan med.

Vi kommer så snart detta retts upp att återuppta arrangemanget. Festen är därmed inte att anse som inställd, utan som uppskjuten.

Planka lugnt // planka.nu och FAS

  • DN kommenterar
  • Kommentera

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.