SL satsar på trygghet

Fler poliser och ordningsvakter i kollektivtrafiken blir det när SL satsar på trygghet framöver. Genom bättre kommunikation och fler beväpnade vakter ska “buset” förebyggas och tunnelbanan ska bli säkrare.

Planka.nu tar emot mellan 2 och 3 rapporter per vecka från personer som blivit illa utsatta av SL:s personal eller ordningsvakter i kollektivtrafiken. Vi har försökt uppmärksamma SL:s ledning om problemet, men inte fått någon respons. Förhoppningsvis kan SL:s satsning gå hand i hand med en tryggare situation även för trafikanter med sämre betalningsförmåga, men vi ser en stor risk i att effekten blir den motsatta. SL:s uttalade “hårdare tag mot plankarna” samt avskaffandet av tågvärdarna till förmån för ordningsvakter fick får statistik över personer som hör av sig till oss för att berätta hur de mer eller mindre blivit misshandlade av SL-personal och ordningsvakter att skjuta i höjden.

Grunden till problem i kollektivtrafiken är i stor utsträckning att kontrollanterna blivit hårdare i samband med att fler plankar på grund av att priserna är skyhöga. Konfliktsituationer som med största sannolikhet inte förebyggs genom fler väktare och mer vapen.

Planka.nu hjälper dem som råkat illa ut i mötet med SL-personal eller ordningsvakter i kollektivtrafiken med samtal med jurist och hjälp med polisanmälan. Men lösningen på sikt heter nolltaxa. Hör av dig till sthlm@planka.nu om du vill ha hjälp.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.