SL fortsätter stånga pannan blodig

Pressmeddelande från planka.nu Stockholm.
Få kontakt med oss genom att ringa 0739-457168 eller maila planka.sthlm@suf.cc
Anmäl dig till planka.nu:s pressmeddelandelista genom ett mail till planka.sthlm@suf.cc

SL fortsätter stånga pannan blodig

I ett inslag i ABC-nyheterna på SVT i går (1/9) kallade SL:s VD Lennart Jangälv trafikanter som inte har råd att betala för sig i kollektivtrafiken för “ohyra”. Bakgrunden är hans och SL:s försök att stoppa organisationen Planka.nu som med krav på nolltaxa organiserar plankare i Stockholms kollektivtrafik. Försöket har pågått under hela året, och började med att man försökte “höja betalningsmoralen”, något som snabbt urartade i rena smutskastningskampanjer. Uppmärksamheten har dock snarast gynnat Planka.nu, vilket så småningom har lett fram till att SL som en sista desperat åtgärd riktat en polisanmälan mot organisationen.

Samtidigt går SL ut öppet med att man vill ha bort Planka.nu från internet, stänga ner våra bankkonton och andra verksamheter. Detta gör man genom att ringa runt och hota de företag som tillhandahåller tjänster vi utnyttjar, utan att ens en förutredning inletts mot oss. Intresserade av en debatt om problematiken bakom plankningen – att kollektivtrafiken kostar mer än vad många stockholmare har råd att betala, har man från SL och landstingets sida aldrig varit.

SL:s agerande måste ses som ovanligt klumpigt ur ett yttrandefrihetsperspektiv. Här går ett offentligt ägt bolag in och öppet försöker stoppa en kritisk röst som blivit för jobbig – med direkt odemokratiska medel. Enligt egen utsago har SL satt spioner på att kartlägga Planka.nu, och man jämför oss med rasister och nazister. Verklighetsfrånvaron hos SL tycks vara total när man med hot, förtal och lögner gör allt för att stoppa en liten ideell intresseorganisation. Frågan är vilka som blir SL och Jangälvs nästa offer. Fackföreningarna?

Lennart Jangälvs uttalande om plankarna som “ohyra” saknar motstycke i klumpighet och är ett tydligt uttryck för att han över huvud tagit inte förstått problematiken bakom plankningen. SL påvisar i sin senaste årsrapport sambandet mellan konjunkturer och sålda biljetter. Vid lågkonjunktur köper färre biljetter, och vid högkonjunktur, då stockholmarna har mer pengar, säljer SL fler biljetter. Efter den nyss nämnda prishöjningen ökade plankningen markant, också enligt SL. Att man från SL:s sida, trots att man själva presenterar alla fakta, vägrar acceptera faktum att betalningsförmåga och plankning är direkt sammankopplat, är ett mysterium. Lösningen på problematiken heter naturligtvis nolltaxa.

SL:s syndabock för sin dåliga ekonomi – Planka.nu, är ett framgångsrikt koncept. Antalet medlemmar i vår p-kassa stiger och SL har trots högre tilläggsavgifter och fler kontroller inte lyckats hindra vare sig plankningen eller oss. Faktum är att Planka.nu aldrig har haft så många aktivt betalande medlemmar som nu. Framgången hänger naturligtvis ihop med att vi har en lösning på ett problem man inte kan bemöta med fler kontroller och mer avancerade spärrar. Nämligen att det är för dyrt att resa med SL.

Uppdaterat 8/9 2004

  • Se inslaget från SVT:s lokalnyheter där Lennart Jangälv gör bort sig genom att kalla plankare för “ohyra” här [13MB .AVI].
  • Dagen efter får planka.nu en replik i STV:s lokalnyheter. Se repliken här [16MB .AVI].

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.