Planka.nu höjer månadsavgiften

Planka.nu måste tyvärr från och med den 14 juni höja priserna och tar därför bort erbjudandet om två månaders medlemskap för 300 kr. Detta eftersom Västtrafik den 13 juni höjde tilläggsavgiften till 800 kronor. Om Västtrafik hade fått som de ville hade den summan varit ännu högre, nämligen 1000 kronor. Vägverket, som beslutar om höjning av tilläggsavgiften, betraktade dock inte den summan som skälig eftersom den inte står i relation till biljettavgiften för resan.

Vi anser att summan, för såväl biljett som tilläggsavgift, för länge sedan har passerat gränsen för vad som är skäligt och acceptabelt. Vi anser att kollektivtrafiken ska vara tillgänglig för alla, på lika villkor. Med dagens priser är detta långt ifrån verklighet. En lämplig finansiering borde istället ske solidariskt genom skattsedeln. På det sättet skulle vi alla gemensamt betala för något som vi gemensamt nyttjar. Det är en finansieringsmodell som de flesta av oss skulle tjäna på, även om man inte köper månadskort.

Med anledning av höjningen av tilläggsavgiften skriver Västtrafik i ett pressmeddelande: “Vi måste reagera kraftfullt på att det tyvärr finns människor som inte vill göra rätt för sig”. Detta uttalande visar tydligt att de ansvariga för kollektivtrafiken i Göteborg saknar förståelse för varför folk låter bli att betala för sig. Det handlar inte om att det saknas vilja att göra rätt för sig, utan om att man många gånger inte har råd att betala sina resor, som en direkt konsekvens av de höga priserna.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.