För en rättvis finansiering av kollektivtrafiken

Pressmeddelande från planka.nu Stockholm.

Kampanj för rättvis finansiering av kollektivtrafiken.

Planka.nu och Syndikalistiska Ungdomsförbundet (SUF) i Stockholm arbetar gemensamt för att få fler att inte betala för sig i SL-trafiken. 2004 har SL höjt priset på månadskort med 100:- och chockhöjt priset på kontantkuponger med 50%. En höjning som saknar motstycke i SL:s historia. Och samtidigt som man höjer priserna försämrar man servicen och allt fler väljer att inte betala för sig – för att man inte har råd och att man är missnöjd. SL hävdar att man förlorar 200 miljoner kronor/år på grund av att trafikanter inte betalar för sig. Dessa pengar tar man nu till krafttag för att “få tillbaka”. Men hur får man trafikanter som inte har råd att betala för sig att betala 200 miljoner?

Genom kampanjen hoppas planka.nu skapa sympati för SL-trafiken och förståelse för att vi alla är delägare i Stockholms kollektivtrafik. Det är viktigt att planka.nu sänder signaler till politiker, resenärer och arbetare i SL-trafiken att vi vägrar acceptera att fattiga betalar proportionerligt mest och rika proportionerligt minst för någonting vi äger gemensamt. Det rättvisa vore att finansiera efter förmåga, via skattsedeln, och låta alla Stockholmare resa avgiftsfritt. Det är ju trots allt vår rättighet att kunna utnyttja det vi äger gemensamt. Vi måste belysa att det inte är acceptabelt att ta 600:- i månaden för den servicen! Vi måste också markera att vi inte tycker det är okej att privata företag sköter driften i kollektivtrafiken med vinstsyfte. Varför ska andra få profitera på det vi äger gemensamt?

Efter SL:s första kampanj i år med temat “Lyssna” tror SL att dom vet vad stockholmarna vill. Genom att bara lyssna till “rätt” åsikter och inte ens diskutera med plankare och nolltaxeförespråkare drar man i sann sovjetanda slutsatsen att stockholmarna kräver “krafttag mot fuskåkandet”. Så är naturligtvis inte fallet. Tiotusentals stockholmare plankar varje dag. Och högre priser och sämre service gör att de bara blir fler. En ekvation till och med SL borde få att gå ihop.

  • Planka.nu medger inte någon orättvis finansiering av kollektivtrafiken. Låt de rika betala!
  • Planka.nu avsätter medel för att göra det så lätt som möjligt att planka i SL-trafiken. Bland annat arrangerar vi en bötesfond för plankare.
  • Planka.nu har utvärderat de nya spärrarna och tagit reda på hur man lättast forcerar dessa (läs mer på www.planka.nu).
  • Planka.nu och dess medlemmar praktiserar redan nolltaxa i kollektivtrafiken – genom att planka. Nu väntar vi bara på att politikerna ska ta betalt av oss – via skattsedeln!
  • Planka.nu arbetar med ett brukar- och arbetarperspektiv för att göra kollektivtrafiken skattefinansierad. Vi vill ha en fri, rättvis och tolerant kollektivtrafik. Mot avgifter, kontroller och orättvisor!

Kampanjen är synlig för en bred allmänhet genom trafikreklam och annonser i offentliga miljöer. I samarbete med studenter, lågavlönade, förortsbor, flyktingar och andra som inte har råd att betala för sig vill planka.nu genom så kallade event i T-banan visa att man kan göra en hel del annat av sin energi än att dra sitt kort genom spärrarnas kortläsare. Lever du på hoppet? Dumt! Gå med i vår försäkringskassa för plankare, p-kassan! Det är schysst att planka!

www.planka.nu – Ditt hopp över spärrarna

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.