Planka förbi dom nya spärrarna

Många mailar och berättar att de tycker att det är knepigare att planka förbi de nya, så kallade science fiction-spärrarna som likt en farsot börjat sprida sig över tunnelbanans större stationer.

Men faktum är att de nya spärrarna är minst lika lättplankade som de gamla. De nya spärrarna uppträdde första gången på Gullmarsplans tunnelbanestation 2001. Och i och med detta gjorde planka.nu ett reportage om hur man plankar förbi dem. Reportaget återfinns under reportage/gullmarsplan 2001 i menyn ovan, men vi har för enkelhetens skull valt att återge godbitarna direkt.

Vår egen favorit är “paristricket” vilket är otroligt enkelt och man lär sig fort. Ett tips är att lägga en hand på spärrens dörr så att spärren märker att det finns ett motstånd, och slår inte igen.

Paristricket – en internationell klassiker

En ganska sportslig lösning är att glida förbi två stycken, det s.k. Paris-tricket. Detta förutsätter dock att den första har kort. Vad som inte är givet är att man nödvändigtvis känner personen framför. Man kan rätt enkelt glida igenom bakom en okänd eftersom spärrarna trots allt är mänskliga och inte slår igen direkt efter. Detta är en mycket vanlig taktik i Paris tunnelbanesystem trots att deras spärrar är ännu trängre.

Något för mer akrobatiska plankare

Man tar helt enkelt och hoppar upp på stålspärren och kliver över glaset.
Det kan vara en variant som är användbar för plankare som har bråttom, är frustrerade eller helt enkelt av dem som vill stila lite. Men det är dock inte lika graciöst som att svinga sig över de vanliga spärrarna. Dessa spärrar är nämligen mycket höga och det har lite dragning av bergsget när man kliver över glaset. Metoden kan förmodligen finslipas.

Det sista tricket är mer förebyggande

Om man täcker över sensorerna med något – lite blött papper, ett tuggummi eller ett klistermärke – så blir spärren smått tokig och spenderar resten av dagen med att frenetiskt öppna och stänga sig.

Då detta förmodligen klassas som skadegörelse så uppmanar vi naturligtvis ingen av Stockholms ädla plankare att utsätta sig för denna rättsliga fara!

Och kom ihåg – det ska vara roligt och enkelt att planka!

Ytterligare ett tips kom via mailen efter vi lagt upp denna text

Lust att öppna sci-fi-spärrarna, för dig själv och andra?
Det enda som behövs är lite flinka fingrar och en rulle tjep, en sådan där som är monterad på en liten hållare så att man lätt kan riva av en bit. Ha den behändigt till hands när du ska planka. Riv av en liten bit tejp och klistra den nonchalant över en av sensorerna. Spärren blir tokig och vet inte vad den ska ta sig till. Se till att tejpen är genomskinlig och blank, då är den svår att upptäcka. Ett tips är att ställa ner väskan precis framför spärren och låtsas leta efter kortet, då kan du lätt klämma dit en tjepbit över de nedre sensorerna.
Se till att inga väktare, poliser eller connexvärdar/kontrollanter ser dig.

/Jet

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.