Civilklädda kontrollanter!

SL och Connex genomför sedan i måndags och två månader frammåt försök med civilklädda kontrollanter i Stockholms kollektivtrafik. Vi uppmanar därför alla att hålla ögonen lite extra efter dessa mer svårupptäckta kontrollenter.

Vi har själva ännu inte stött på några civilklädda kontroller. Men erfarenheterna från andra städer där civila kontrollanter är vardagsmat så agerar de i små grupper, ofta om två och är ofta inte så svåra att upptäcka.

Hur hanterar man då en civilklädd kontrollant? Ett tips är att vägra visa färdbevis, oavsett om du har något eller inte. Så länge kontrollanten inte vet att du plankar har du rätt att gå därifrån. Och är de civilklädda kontrollanterna färre än de uniformerade kommer de ha svårare än annars att använda de fula knep som de ofta använder sig av, som att ställa sig i en ring runt dig eller på annat vis få dig att stanna kvar.

Var inte rädd för kontrollanterna! Håll ögonen öppna och gå ifrån dem om du kan. Säg så lite som möjligt till dem och berätta absolut inte att du plankar om du gör det. Skulle du ändå åka på en tilläggsavgift så visa absolut inte identitet! Då kan du hävda att du inte alls åkt fast, utan att någon annan uppgett dina personuppgifter i kontrollen!

Detta är alltså ett test med civilklädda kontrollanter. Visar det sig inte fungera kommer de med stor sannolikhet inte att finnas kvar. Så undvik till det yttersta att få en tilläggsavgift av en civilklädd kontrollant!

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.