Mot våld i SL-trafiken

Planka.nu får in allt fler rapporter från plankare och andra trafikanter som vänder sig till oss efter att ha blivit utsatta för våld eller hot från SL-personal eller ordningsvakter i SL-systemet. Vi på planka.nu ser en koppling mellan att connex-vakterna, eller trivselvärdarna som de kallats, ersatts med ordningsvakter i Stockholms kollektivtrafik. Ordningsvakter har rätt att bruka våld och har ofta en utbildning som inte är längre än 40-60 timmar. Vi ser också en koppling mellan det ökade antalet rapporter om våld mot plankare och SL-resenärer och SL:s egna uttalade mål att “ta tag med hårdhandskarna” mot plankarna.

Vi citerar en av många som hört av sig till oss;

Hej!

tänkte bar berätta hur det gick till sist jag åkte dit.
ni kanske har intresse av det :P

jag gick upp Aspudden och hadde lite bråttom
Det va razzia och jag försökte tricket (som har funkat flera gånger för mig) att bara tränga mig förbi.
Men de ställde sig framför och jag påtalade att jag hadde bråttom och ville förbi.
Efter mycket tjafs, (jag vågade ju inte knuffa undan dem, jag gick bara långsamt in i dem) så tog två av dem tag i mig och slet in mig mot en vägg och flera av dem ställde sig runt mig.

En lång diskussion följde om hurvida de hadde rätt att hålla fast mig, vilket de påstod att de hadde
Tillslut skrev jag på böterna när de började hota med att ringa snuten.

Det här verkar vara en ny stil från deras sida.. inget jag sett tidigare och de var väldigt hotfulla.
Efter detta gick jag med i p-kassan :P

MVH // Josef

Planka.nu kommer med anledning av detta att formulera en plattform mot våld och för trygghet och tolerans i tunnelbanan. Vi tror inte att säkerheten ökar när SL anlitar beväpnade ordningsvakter. Vi tror att tolerans föder tolerans, och kräver att ordningsvakterna avskaffas och connex-värdarna återanställs.

Vi vill gärna att du som råkat ut för våld i kollektivtrafiken, inte nödvändigtvis i samband med plankning, hör av dig till oss och berättar vad du råkat ut för. Kan vi sätta fokus på ordningsvakternas och kontrollanternas våld i kollektivtrafiken har vi chans att hjälpa andra trafikanter att slippa råka ut för samma sak som du. Oss kontaktar du på planka.sthlm@suf.cc eller på telefon 0739-457168.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.