Pressmeddelande: Planka.nu – ett år i Göteborg

Pressmeddelande från Planka.nu i Göteborg – 6 februari 2004

Planka.nu – ett år i Göteborg

Vi kräver att kollektivtrafiken skall vara en rättighet för alla!

Lite drygt ett år har gått sen vi startade upp Planka.nu här i Göteborg. Då hade det redan funnits två år i Stockolm och det senaste året har det även startats upp i Helsingfors. Vi har vuxit ordentligt och bara i Göteborg har över 1000 personer organiserat sig i avgiftsstrejken. De som ansluter sig är allt från pensionärer till hela barnfamiljer. Merparten av medlemmarna är studerande eller arbetslösa, men variationen är stor. Den gemensamma nämnaren är att alla anser att kollektivtrafiken idag är för dyr, och att många helt enkelt inte har råd att betala de hutlösa priserna.

– Vi är glada men samtidigt förvånade över den massiva respons vi har fått. Det är tydligt att väldigt många är missnöjda med hur kollektivtrafiken är administrerad och finansierad idag, även fast de kanske inte plankar. Privatiseringen av våra allmänna transportmedel är bara en del i den skeva politik vi måste kämpa mot, här och nu, med de medel vi har att tillgå, säger Björn Danielsson för Planka.nu.

Planka.nu har väckt många reaktioner, både bland politiker och hos kollektivtrafikresenärer. Våra meningsmotståndare har ofta fokuserat på vår metod – avgiftsstrejken – och moralpaniken har ibland tagit sig absurda uttryck. Vi plankar inte för att vi tycker det är kul, vi gör det för att vi har fått nog och inte accepterar hutlösa priser för något som borde finansieras gemensamt med skattemedel. En fast avgift som det är idag slår olika hårt mot olika människor och det är således de svagare grupperna som drabbas hårdast av Västtrafiks avgiftshöjningar.

– Vi i Planka.nu är trötta på att maktlösa se på när välfärden slaktas. Genom Planka.nu så tar vi makten över vår egen vardag och erbjuder resenärerna en nästan gratis kollektivtrafik här och nu, säger Björn Danielsson.

Under förra året ertappades 20 553 resenärer utan giltig biljett på spårvagnar och bussar. En hög siffra kan tyckas, men långt fler klarar sig undan kontrollerna. Västtrafik uppskattar en förlust på 35 milj. kronor på grund av uteblivna biljettintäkter.

– Ett uppenbart problem som åskådliggörs med dessa siffror är just kostnaden för biljetten. Jag är övertygad om att den s.k. “fuskåkningen” är ett resultat av priset och att merparten av plankarna inte plankar på grund av snålhet utan för att de faktiskt inte har råd att betala. Med dagens priser är inte kollektivtrafiken en rättighet för alla, avslutar Björn Danielsson.

För mer information:
0706-449013
gbg@planka.nu

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.