”Höjda biljettpriser ger uteblivna inkomster”

“Höjda biljettpriser ger uteblivna inkomster” hävdar nu trafikkonsulter inte bara i Stockholm, utan även i Köpenhamn där man inom kort kommer höja priserna på busstrafiken med 12%. I innerstaspress tidningar förra veckan uttalar sig trafikkonsulten Göran Tegnér om SL:s kommande chockhöjningar på biljettpriserna. “Alla taxehöjningar minskar resandet” säger han, vilket innebär minskade intäkter som i längden innebär en ond cirkel där fler väljer bilen istället för kollektivtrafiken. Detta resulterar också i högre miljökostnader och högre slitage på vägnätet, vilket gör att notan för samhället i stort kommer bli ännu större.

I Köpenhamn kommer priserna inte höjas lika mycket som i Stockholm. Men där har protesterna mot höjningarna å andra sidan varit mycket större. Den stora dagstidningen Politiken lade sig i debatten genom att för en dag sätta in fyra gratisbussar på en av stadens stora busslinjer. Trafikekonomen Uffe Jacobsson säger i en artikel i samma tidning: “Man bygger veje fordi man regner med, at de vil kunne betale sig samfundsmæssigt – selv om selve anlægningen ensidigt er en økonomisk byrde. Sådan bør man også se på den offentlige transport” och hävdar att samhället i stort tjänar på skattefinansierad kollektivtrafik. Helt i linje med vad planka.nu anser!

Intressanta länkar:
Allmänt om protester mot prishöjningarna i Köpenhamn (på danska)
Olika artiklar om kollektivtrafiksituationen i Köpenhamn (på danska)
Innerstadspress

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.