Pressmeddelande: Polisen använder tunnelbanespärrarna till gränskontroller

Stockholmspolisen har länge förnekat att de jagar papperslösa stockholmare i kollektivtrafiken men i senaste numret av deras tidning Sambandet får vi för första gången sanningen svart på vitt: Spärrarna i kollektivtrafiken används för att göra inre gränskontroller. ”– Vi får inte kontrollera personer bara för att de ser utländska ut. Det måste ske utifrån tips… Läs mer»

Pressmeddelande: Skyddsstopp för SL:s spärrar

Efter den senaste tidens personskador i kollektivtrafiken, orsakade av SL:s klämspärrar, så inför och implementerar Planka.nu ett skyddsstopp från och med onsdag kl 16.30. – Varje dag arbetspendlar hundratusentals till jobb och skola, men eftersom det inte finns något skyddsombud så måste vi agera, säger Christian Tengblad på Planka.nu. Enligt Arbetsmiljöverket kan skyddsombudet ”stoppa /…/… Läs mer»

Pressmeddelande: Allt dyrare kollektivtrafik kräver organisering!

Ekots granskning av avgiftstrycket på kollektivtrafik i Sverige visar en skrämmande utveckling, en genomsnittlig ökning med 43% på tio år. Samtidigt som allt fler röster – från regering till gräsrotsorganisationer – menar att privatbilismen måste minska för att miljömål ska nås så ges pendlare incitament att ta bilen istället. Enligt Planka.nu handlar denna utveckling mycket… Läs mer»

Pressmeddelande: Roslagsbanan blir Rosdahlsbanan!

Finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M) har, förutom idéerna om att stockholmarna ska äta mindre chips för att ha råd med avgiftstrycket, föreslagit att nya delar av kollektivtrafiken ska vara privata. Istället för kollektivtrafik skulle det vara en privattrafik, där SL-kortet inte gäller och företagen själva sätter priserna. Hur skulle det se ut? Svaret kommer på klockan… Läs mer»

Pressmeddelande: Pudeln Filip går med i Planka.nu

Mellanpudeln Filip, 8 år, från Linköping har blivit medlem i Planka.nu:s P-kassa. Bakgrunden är att Filip, i sällskap med Barbara Johan, 76 år, pendlar mellan Linköping och Norrköping. Men Filip får inte köpa månadskort utan hänvisas till att för varje enskild resa lösa en ungdomsbiljett, eller sitta i en väska. Filip gillar dock inte att… Läs mer»

Pressmeddelande: Inga mer våldsamma kontrollanter med nolltaxa

Den senaste tidens filmer och vittnesmål rörande biljettkontrollanters behandlande av resenärer har upprört många. Kontrollanternas bemötande är långt ifrån acceptabelt, och att hålla fast betalande resenärer går dessutom stick i stäv mot lagarna som de hävdar att de följer. Inställningen att hellre fälla än fria leder bevisligen till våld till och med mot folk som… Läs mer»

Pressmeddelande: Nolltaxepriset till Tallinn!

Mellan den 19:e och 25:e mars så är det folkomröstning om huruvida Tallinn ska införa avgiftsfri kollektivtrafik eller ej. Borgmästare Edgar Savisaar menar att införandet av avgiftsfri kollektivtrafik skulle slå tre flugor i en smäll. För det första skulle bilismen minska, för det andra ökar det chansen till rörlighet för familjer med ekonomiska svårigheter och… Läs mer»

Pressmeddelande: Flera massplankningar i Stockholm på lördag!

Lördagens massplankningar kommer att äga rum enligt följande schema: Hagsätra 14.00 Handen 14.30 Farsta Centrum 15.00 Tensta 15.00 – Vi vill genom massplankningarna visa vår vision om hur kollektivtrafiken utan avgifter och spärrar, säger Christian Tengblad från Planka.nu Avgiftstrycket på SL har ökat med 75% sedan 2001 och kanske verkar Stockholm – som också storsatsar… Läs mer»