Pressmeddelande: Inga mer våldsamma kontrollanter med nolltaxa

Den senaste tidens filmer och vittnesmål rörande biljettkontrollanters behandlande av resenärer har upprört många. Kontrollanternas bemötande är långt ifrån acceptabelt, och att hålla fast betalande resenärer går dessutom stick i stäv mot lagarna som de hävdar att de följer. Inställningen att hellre fälla än fria leder bevisligen till våld till och med mot folk som har betalat.

– Att ett företag som ägs gemensamt av alla hetsar sina anställda att behandla människor på detta omänskliga sätt är sjukt och blir inte bättre av att Västtrafiks VD sedan går ut och frånsäger sig skulden och skyller allt på kontrollanterna, säger Joakim Persson från Planka.nu.

Lagen om tilläggsavgift i kollektiv persontrafik säger att resande som vägrar att lösa biljett eller erlägga tilläggsavgift får avvisas från färdmedlet av biljettkontrollanter. Kontrollanterna har dock ingen rätt i lagen att fysiskt avvisa någon eller ens röra personen, det får endast polis göra. Att då istället hålla fast och frihetsberöva personer är fullständigt orimligt och kränkande.

– Även om kontrollanterna har ett personligt ansvar och vissa av dom går långt över vad företaget kräver av dem så har de ett tryck på sig från Västtrafik att dra in pengar i form av tilläggsavgifter, säger Joakim Persson från Planka.nu. Resenärerna ses som någon typ av fiender. Att det existerar ett sådant förhållande mellan invånare och representanter för ett gemensamt ägt bolag är ett tydligt exempel på att något inte står rätt till.

Kollektivtrafiken är en samhällsservice som är till för att transportera människor dit de behöver ta sig, den är till för oss och det är inte rimligt att vi ska stå i ett motsatsförhållande till den. Varför inte bara göra kollektivtrafiken avgiftsfri? Då hade man inte behövt biljettkontroller och ingen hade hetsats att behandla medmänniskor på detta ovärdiga sätt. Nu utsätts både kontrollanter och resenärer för våld och otrygghet, något vi inte hade behövt med nolltaxa. Vi hade även sluppit krånglet med biljetter och biljettsystem och utgifterna för detta. Och sist men inte minst så hade en total skattefinansiering av kollektivtrafiken inneburit ett bättre system där den som har mer pengar betalar mer och den som har mindre betalar mindre. Tryggt, praktiskt och rättvist för alla.

6 kommentarer

6 kommentarer på “Inga mer våldsamma kontrollanter med nolltaxa

 1. Hur kan ni tycka att det är rimligt med att _alla_ ska betala för NÅGRAS kollektivtrafik!? Jag vägrar betala mer skatt för nolltaxa på kollektivtrafiken. Problemet hade heller inte funnits om alla bara betalade sin biljett?! Det finns mängder av lösningar på resenärskort och det går helt enkelt bara att betala det.

  Det ni vill göra är att få lägre kostnad för er genom att sprida ut kostnaden för resorna på alla invånare via skattefinansiering.

  Problemet dock, med uttalandet att ”de som tjänar mer betalar mer……” blir en missanpassning efter de socioekonomiska nivåerna. Oftast är det de med Lägre inkomst som åker mer kollektivt än de som har högre inkomst.

  Då får vi ett Robin Hood samhälle med någon sorts socialkommunism vilket verkligen inte kommer gynna utvecklingen av Sverige som nation.

  • Det är lika rimligt som att alla t ex betalar för allas sjukvård. Kollektivtrafik är något som används av en väldigt stor majoritet (och inte ”några” få).

 2. Men är det inte så att om man inte stämplar så utför man något brott som på något sätt kan ge 6 månaders fängelse, och på så vis så har kontrollanterna rätt att hålla fast dig till polisen kommer? Läste någonstans att det dock bara är ett brott om de upptäcker att man med mening åker utan biljett, om man säger att man tappat biljetten eller så, då har de ingen rätt.

  Sen i allt detta så tycker jag också det är väldigt viktigt att notera att det inte är de personer som jobbar som kontrollanter som är problemet, tror de har en ganska kass arbetsmiljö som det är redan nu. Klaga på roten istället.

  • Problemet är när kontrollanterna frihetsberövar resenärer för att pressa dem att skriva på tilläggsavgift. I klippet är det en annan medresenär som ringer polisen, och inte kontrollanterna.
   Självklart ligger yttersta ansvaret för problemet med kontroller på de som beordrar det. Det är precis vad vi skriver ovan. :)

  • Om inte följande gäller får bara polisen hålla kvar någon: ”Om en person begår brott på vilket fängelse kan följa och vederbörande anträffas på bar gärning eller flyende fot.”
   Lagen om tilläggsavgift i kollektiv persontrafik säger bara att resenärer kan avvisas från färdmedlet av biljettkontrollanter, verbalt alltså.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.