Pressmeddelande: Frihet åt plankare – Nolltaxepriset 2022 till Freihetsfonds!

Den tyska aktionsgruppen Freiheitsfonds tilldelas Nolltaxepriset 2022 med följande motivering:

“Varje år fängslas tusentals i Tyskland för att de inte kunnat betala sina plankningsböter. Plankare spenderar upp till ett år i fängelse, på grund av en orimlig och förnedrande lagstiftning som lever kvar sedan 1930-talet. Freiheitsfonds gör insamlingar för att betala böter för de fängslade, som då släpps tidigare ifrån sina fängelsestraff. Hittills har 268 personer befriats tack vare Freiheitsfonds. Vi tilldelar 2022 års Nolltaxepris åt Freiheitsfonds och önskar frihet åt alla plankare!”

Nolltaxepriset 2022 till Freiheitsfonds

Frihetsfonden friger friåkare

I Tyskland är det olagligt att resa kollektivt utan biljett, och har man inte möjlighet att betala böterna kan det leda till fängelse. Brottet bedrägeri för att resa utan biljett infördes i tyska brottsbalken av nazisterna år 1935. Genom den tyska lagen om “ersättningsfängelse” kan sedan utdömda böter som inte betalas omvandlas till fängelsestraff.

Tyska brottsbalken 1935

Det finns inga exakta siffror, men omkring 7 000 personer beräknas hamna i fängelse årligen i Tyskland på grund av att de inte haft råd med böterna, vilket alltså i sin tur beror på att de inte har haft råd med biljetten på några euro. Många är arbetslösa eller hemlösa och drabbas hårt av att behöva tillbringa månader upp till ett år i fängelse. De kan förlora både arbeten och boende när de försvinner eller hamnar i brottsregistret. Fängelse är också dyrt för samhället. Fängelsetiden beräknas kosta 150-180 euro per dag, till ingen nytta, för när du släpps så är boten fortfarande inte betald.

Siffror från Frihetsfonden. Genom att ge frihet åt plankare sparas också fängelsedagar och skattekronor.

Sedan slutet av förra året gör Freiheitsfonds insamlingar till de fängslades böter, så att de kan befrias från sina fängelsestraff tidigare. På sin hemsida publicerar Freiheitsfonds en räknare för både hur många som frigivits och hur mycket böter som betalats. I skrivande stund, på bara 3 månader, har 268 fångar undsluppit totalt 21 511 fängelsedagar, och man har betalat böter till ett värde av över 300 000 euro. Detta innebär en minskad fängelsekostnad för samhället på 3,2 miljoner euro.

Freiheitsfronds startades 2021 av journalisten och aktivisten Arne Semsrott, och det långsiktiga målet för kampanjen är att avkriminalisera plankning helt. Han, precis som planka.nu, menar också att mobilitet är en grundläggande rättighet, och kollektivtrafiken är ofta som mest nödvändig för de som är i störst saknad av finansiella resurser. Därför slår såväl biljetterna som böterna och fängelsestraffen extra hårt mot dessa personer.

Freiheitsfonds
Freiheitsfonds – Raus aus der JVA

PS. Frihetsfondens hemsida är inspirerad av spelet GTA, där bonusen “Get Out of Jail Free Card” (ursprungligen från spelet Monopol), förekommer. I Tyskland kallas fängelse Justizvollzugsanstalt (=Rättviseverkställningssanstalt), förkortat JVA.

Inga fängelsestraff i Sverige

Även i Sverige nämns tillgodogörande av transport under Brottsbalken (1962:700) som ett brott kallat ringa bedrägeri. Det infördes i 1942 års strafflag (1864:11), då som bedrägligt beteende. Men genom Lagen om tilläggsavgifter i kollektivtrafiken (1977:67) från 1977 så är lagstiftarens intention att den i praktiken ska användas istället. Det är den lagen som ger trafikföretagen rätt att ta ut avgifter vid sina kontroller. Syftet med detta är att inte belasta rättsväsendet med något så vanligt förekommande som plankning i kollektivtrafiken.

Använder man sig av en falsk biljett kan det däremot börja handla om ringa bedrägeri. Trots det anser ibland kontrollanter, vakter och transportföretag att de har rätt att gripa eller envarsgripa för ringa bedrägeri även vid plankning.

Från och med 2021 infördes en ändring i svenska Bötesverkställighetslagen (1979:189), vilket gör det enklare att utdöma fängelse när någon inte betalar sina böter. Men det är ovanligt att plankning leder till böter i Sverige, tack vare tilläggsavgifterna, så vi känner inte till att någon har fått fängelse för att ha plankat.

Nolltaxepriset 2021 till Ola Brunnström

I samband med Nolltaxedagen 2022 tillgännagavs även vinnaren av Nolltaxepriset 2021, vars utdelning sköts upp förra året på grund av bl.a pandemin.

Priset går till Ola Brunnström, för sin fackliga kamp för tågpersonalens rättigheter. Ola Brunnström var huvudskyddsombud för Seko i den konflikt på Pågatågen i Skåne runt förra årsskiftet som bland annat gällde så kallad hyvling av arbetstiden. Tågentreprenören Arriva försökte också bli av med Ola genom att köpa ut honom, men tack vare fackklubbens kamp fick han behålla jobbet, och kampen för tågpersonalens arbetsvillkor kan fortsätta.

Läs mer om Ola, konflikten och tågförarnas kamp för sina rättigheter och sitt huvudskyddsombud hos Arbetaren: ”Enda anledningen att jag har kvar jobbet är mina arbetskamrater” och i Sekotidningen: Ola Brunnström tackar fackklubben för att han har jobbet kvar

Om Nolltaxepriset

Nolltaxepriset har delats ut sedan 2010. Priset går till den eller de som under året har gjort något eller några av följande: Verkat för en avgiftsfri kollektivtrafik, arbetat för ökat inflytande över kollektivtrafiken för de som reser och arbetar i den, underlättat för avgiftsstrejkande, verkat för en öppnare och mer tillgänglig stad och/eller kollektivtrafik, motverkat övervakning och kontrollsystem av resenärer samt bekämpat trafikmaktordningen.

Priset delas ut av Planka.nu varje år i samband med den internationella nolltaxedagen som infaller första lördagen i mars.

Tidigare vinnare listas på nolltaxepriset.se

Kontakt: sthlm@planka.nu

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.