Pressmeddelande: Polisen ljuger om biljettkontrollerna

Stockholm 100225

Polisen hävdar i media att de inte har som arbetsmetod att kontrollera biljetter. Samtidigt rapporterar Planka.nu en femdubbling av antalet polisböter i kollektivtrafiken och mörkertalet är förmodligen stort.

Efter den uppmärksammade skandalen Gategate i Hornstulls tunnelbana så har polisens arbete i kollektivtrafiken varit omdiskuterat i media. Polisen säger dock att de inte alls använder sig av biljettkontroller som arbetsmetod:

”- Det är inget man praktiserar. /…/ Det finns ingenting som gått ut centralt om att vi ska kontrollera trafikanter i kollektivtrafiken för att komma åt andra brott, säger Andreas Fahlén. David Beukelmann, chef på ungdomsroteln, instämmer i Fahléns beskrivning. Det händer att hans poliser ingriper mot plankare som tas på bar gärning, men enligt honom är det ingen arbetsmetod.” Expressen 19/2: http://bit.ly/bjMyOm

Planka.nu:s erfarenhet skiljer sig från denna. Från årsskiftet har vi sett en femdubbling av antalet polisböter som kommer in till oss, plus fler rapporter på telefon och mail. Från att någon enstaka bot i månaden delats ut till en störtflod.

– Att polisen har trappat upp sina biljettkontroller är ren fakta, säger Mikael Johansson från Planka.nu. Frågan är varför: Jagar de flyktingar, hjälper de SL att intäktssäkra eller finns det någon annan anledning? Stockholmspolisen är svaret skyldigt!

Eftersom Planka.nu inte betalar polisböter så finns det sannolikt ett stort mörkertal. De enda som vet sanningen är polisen, och de verkar inte intresserade av öppenhet. Avgiftssystemet i kollektivtrafiken har börjat användas som en inre gräns, en Berlinmur där polisen verkar kunna bete sig lite hur som helst.

En skattefinansierad, avgiftsfri kollektivtrafik skulle inte bara vara rättvis och klimatsmart – utan också medverka till att skapa en öppen stad som kan ersätta det rådande kontroll- och övervakningssamhället.

Presskontakt: Mikael Johansson 070-233 99 27

Loggor och pressbilder

Pressarkiv

Planka.nu:s Facebook-sida

Planka.nu arbetar för nolltaxa i kollektivtrafiken och organiserar avgiftsstrejkande kollektivtrafikanter i p-kassan, en bötesfond där medlemmarna betalar varandras böter.

Tel: 073-945 71 68
E-post: sthlm@planka.nu
http://www.planka.nu/

En kommentar

En kommentar på “Polisen ljuger om biljettkontrollerna

  1. Pingback: Planka.nu | Polisen använder tunnelbanespärrarna till gränskontroller

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.