Poliser

Ibland gör även tunnelbanepolisen kontroller i Stockholm. Civila eller uniformerade poliser står vid spärrarna och haffar de som plankar in. Då får du ingen vanlig tilläggsavgift utan en ordningsbot, som vanligtvis ligger på 1000 kronor. Dessa betalas inte av planka.nu enligt den 11:e paragrafen i villkoren. De är dock ganska lätta att undvika: planka inte in om det finns uniformerad polis på plats och bli misstänksam när det står storväxta män i “civilarkläder”, (kolla på bilden ovan) och hänger innanför spärrarna. Det händer att poliserna trakasserar oskyldiga resenärer.

Varför tar polisen plankare?

Tunnelbanepolisen ska framför allt bekämpa brott i tunnelbanan. Varför agerar dom då som intäktssäkrare åt SL? Enligt uppgifter till Planka.nu så handlar det bland annat om att jaga papperlösa flyktingar.

Tunnelbanespärrar blir gränser

Själva existensen av avgifter och spärrar i kollektivtrafiken upprätthåller alltså gränserna på en högre nivå. Eftersom polisen inte kan plocka in folk helt på måfå så används istället biljettkontroller. Kontroll smittar, det som först var till för att säkra avgifterna används nu till att jaga människor ut ur landet, och kartlägga våra resmönster. Med nolltaxa behövs inte spärrarna och kontrollen kan inte missbrukas. Under tiden ger Planka.nu 1500 kronor i månaden till nätverket Ingen Människa är Illegal så att papperslösa kan köpa SL-kort och undkomma kontrollen.