Poliser

Ordningsbot

Ibland gör även polisen kontroller i Stockholm. Civila eller uniformerade poliser står vid spärrarna och haffar de som plankar in. Då får du ingen vanlig tilläggsavgift utan en ordningsbot, som vanligtvis ligger på 1000 kronor. Dessa betalas inte av planka.nu enligt den 10:e paragrafen i villkoren. De är dock ganska lätta att undvika: planka inte in om det finns uniformerad polis på plats och bli misstänksam när det står storväxta män i “civilarkläder och hänger innanför spärrarna. Ibland kan dock en bot på 1000 kronor vara att föredra framför en tilläggsavgift på 1560.

Deltar i biljettkontroller

Det händer någon gång ibland att polisen deltar i vanliga biljettkontroller, särskilt i fattiga områden. Påhejade av politiker så är det ett sätt att förstärka biljettkontrollen med våldspotential.

Varför tar polisen plankare?

Polisen ska framför allt bekämpa brott i tunnelbanan. Varför agerar dom då som intäktssäkrare åt SL? Det handlar det bland annat om att jaga papperslösa flyktingar. Det blir ett sätt att kontrollera människor utan en brottsmisstanke.

Tunnelbanespärrar blir gränser

Själva existensen av avgifter och spärrar i kollektivtrafiken upprätthåller alltså gränserna på en högre nivå. Eftersom polisen inte kan plocka in folk helt på måfå så används istället biljettkontroller. Kontroll smittar, det som först var till för att säkra avgifterna används nu till att jaga människor ut ur landet, och kartlägga våra resmönster. Med nolltaxa behövs inte spärrarna och kontrollen kan inte missbrukas. Under tiden ger Planka.nu 4000 kronor i månaden till nätverket Ingen Människa är Illegal så att papperslösa kan köpa SL-kort och undkomma kontrollen.