Uppsala

Du som är medlem i Stockholms p-kassa är även försäkrad på pendeltågen som körs av UL/SL mellan Stockholm och Uppsala, dock inte på andra bussar och tåg som körs av UL. Läs om hur du går med i Stockholms p-kassa här.

Undvik kontrollanter

Det är vanligare med kontrollanter på den del av pendelsträckan som UL ansvarar för. Tilläggsavgiften är även högre (1200 kr). Det finns tre stationer (Uppsala, Knivsta, Arlanda) där kontrollanterna har möjlighet att kliva på. Det är därför ganska lätt att undvika tilläggsavgift om det finns gått om tid. Titta bara ut genom dörrarna när tåget stannar på någon av UL-stationerna och om du ser några kontrollanter gå på i din vagn, gå helt enkelt av och ta nästa tåg.

Varna andra

Ser du kontrollanter? Varna dina medplankare! På twitter kan du använda hashtaggen #biljettkontroll för att snabbt sprida var kontrollanterna befinner sig.

Fejkbiljett

P-kassan gäller som bekant bara på Stockholmspendeln. Däremot finns det så klart olika sätt att planka på resten av kollektivtrafiken i Uppland. Ett av det enklare sätten är mobilappen Fejkbiljett (Android). Den genererar en SMS-biljett utan att faktiskt skicka iväg något. Det fungerar i de allra flesta fall för att åka på stadsbussarna, de gula bussarna och Upptåget. Tänk dock på att en noggrann chaufför eller en kontrollant alltid kan se att biljetten inte är äkta. Att manipulera biljetter kan dock vara olagligt. Läs mer om SMS-biljetter här.

Överklaga

Även om du åkt fast kan det fungera att överklaga tilläggsavgiften.

Har du visat legitimation när du åkte fast? I så fall är det svårare att överklaga boten. Då måste du kunna påvisa att någon annan visat din legitimation för kontrollanterna och att du inte åkt fast.

Har du inte visat legitimation när du åkte fast är det en lätt sak att hävda att du aldrig åkt fast. Någon annan har uppgett dina personuppgifter. Vänta till du får en påminnelse om tilläggsavgiften hem i brevlådan, sedan ringer du upp UL och frågar varför du fått brevet. Du har ju inte åkt fast. Bevisbördan ligger på UL även om de inte omedelbart avskriver din tilläggsavgift. Håll det i minnet, du är inte skyldig att betala något förrän det är bevisat att det var du som åkte fast. Du kommer sannolikt att bli ombedd att skicka in en kopia på din legitimation, en polisanmälan om bedrägeri (någon har uppgett dina personuppgifter) samt ett handstilsprov som används för att avgöra om det är du som har signerat kontrollrapporten.

Planka.nu har inte en lokalgrupp i Uppsala, denna sida hålls uppdaterad i samarbete med Allt åt alla Uppsala. Ser du några felaktigheter, eller har du tips på andra saker som borde stå med här? Hör av dig till uppsala@alltatalla.com