Uppsala

Du som är medlem i Stockholms p-kassa är även försäkrad på pendeltågen som körs av UL/SL mellan Stockholm och Uppsala, dock inte på andra bussar och tåg som körs av UL. Läs om hur du går med i Stockholms p-kassa här.

Undvik kontrollanter

Det finns tre stationer (Uppsala, Knivsta, Arlanda) där kontrollanterna har möjlighet att kliva på. Det är därför ganska lätt att undvika tilläggsavgift om det finns gått om tid. Titta bara ut genom dörrarna när tåget stannar på någon av UL-stationerna och om du ser några kontrollanter gå på i din vagn, gå helt enkelt av och ta nästa tåg.

Varna andra

Ser du kontrollanter? Varna dina medplankare! Det finns en Facebookgrupp med 35000 medlemmar, den gäller inte bara i Stockholms Län utan även på sträckan mot Uppsala, Gå med!

Överklaga

Även om du åkt fast kan det fungera att överklaga tilläggsavgiften.

Har du visat legitimation när du åkte fast? I så fall är det svårare att överklaga boten. Då måste du kunna påvisa att någon annan visat din legitimation för kontrollanterna och att du inte åkt fast.

Har du inte visat legitimation när du åkte fast är det en lätt sak att hävda att du aldrig åkt fast. Någon annan har uppgett dina personuppgifter. Vänta till du får en påminnelse om tilläggsavgiften hem i brevlådan, sedan ringer du upp UL och frågar varför du fått brevet. Du har ju inte åkt fast. Bevisbördan ligger på UL även om de inte omedelbart avskriver din tilläggsavgift. Håll det i minnet, du är inte skyldig att betala något förrän det är bevisat att det var du som åkte fast. Du kommer sannolikt att bli ombedd att skicka in en kopia på din legitimation, en polisanmälan om bedrägeri (någon har uppgett dina personuppgifter) samt ett handstilsprov som används för att avgöra om det är du som har signerat kontrollrapporten.

På denna film ser ni hur vi tog oss från Stockholm till Uppsala utan att betala ett enda öre!