Pressmeddelande: Nolltaxepriset 2020 till Luxemburg!

Nolltaxepriset 2020 tilldelas Luxemburg – Det första landet i världen att införa rikstäckande nolltaxa, dvs avgiftsfri kollektivtrafik för alla, i hela landet.

Det finns många anledningar att införa nolltaxa. I just Luxemburg har största motiveringen varit deras stora problem med biltrafiken, köer till följd av många bilpendlare och en låg andel resande med kollektivtrafiken. Nu byggs spårvagnsnätet ut i huvudstaden Luxemburg, och målet är att göra kollektivtrafiken mer attraktiv.

2018 infördes nolltaxa för barn och unga under 20. Regeringen som styrs av liberala Demokratesch Partei, socialdemokratiska Socialistiska arbetarpartiet och det gröna Déi Gréng fick fortsatta mandat efter valet samma år och beslutade då om nolltaxa för alla i hela landet. Den 1:e mars 2020 trädde det i kraft.

Fira som Luxemburgarna i mars

Hur firar man då på luxemburgiskt vis? Just i mars firas den Luxemburgiska så kallade Pretzel-söndagen, Bretzelsonndeg. (Den ägde egentligen rum tredje söndagen i fastan, som var förra veckan, 22 mars, men då var det slut på mjöl i vår affär så vi fick vänta en vecka)

Då ska man traditionsenligt ge en pretzel till den man håller kär, och om kärleken är besvarad får man sedan på påskdagen några veckor senare svaret, i form av antingen ett chokladägg, eller den berömda korgen. Den luxemburgiska pretzeln är inte som grannländernas salta kringlor, utan är stor, fylld och söt med glasyr och mandel.

Nu när vi varken kan åka till Luxemburg och smaka, eller dela ut kringlor i kollektivtrafiken får vi baka hemma. Se recept i slutet av artikeln!

Nolltaxa i Coronatider?

Luxemburgarna fick fira sin pretzelsöndag lite annorlunda i år, med munskydd och handskar. Det mesta i landet är nedstängt till följd av Coronaviruset, och även kollektivtrafiken är reducerad för att minska mobiliteten. Så hur bra är det med nolltaxa i tider när man ska hålla fysiskt avstånd till andra?

Ja, till skillnad från i den avgiftsbelagda kollektivtrafiken så behöver man inte känna sig blåst om man köpt en månadskort precis innan det visat sig att rekommendationen är att stanna hemma i möjligaste mån. Det blir inget “okynnesåkande” bara för att man lagt massa pengar på det alltså.

Det behövs heller inga biljettkontrollanter som sprider smitta. I Stockholm slår biljettkontrollanterna, som tvingas gå runt från person till person ombord på fordonen, larm om bristande säkerhet och hygien. De vill få andra uppgifter under pandemin, men deras chefer säger att biljettkontroller är nödvändiga för att de är lika “samhällsbärande” som polisen. Vansinnigt.

De menar att vår uppgift som biljettkontrollanter är lika viktig som polisens, att den är samhällsbärande.

Biljettkontrollanternas skyddsombud, www.etc.se/inrikes/biljettkontrollanten-kanner-inte-att-vi-ar-trygga-pa-jobbet

Och till skillnad från i Stockholm där regionen förlorar pengar när färre reser skulle man istället spara pengar om man inte behövde köra lika många fordon. Även om det så klart är idiotiskt att dra ner på turerna så mycket att trängseln ökar, som SL gjorde. Med nolltaxa skulle man inte vara beroende av biljettintäkter.

Men i Stockholm uppmanar trafikregionrådet Kristoffer Tamsons till biljettköp för att säkra regionens avgiftsintäkter när folk väljer att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och minskar sitt resande. Oklart hur han tänkte där. Avgå, säger vi.

Kristoffer Tamsons vädjar till folk att köpa biljetter när resandet minskar till följd av Folkhälsomyndighetens rekomendationer

Leve Luxemburgs fria kollektivtrafik! Vi kommer och provåker så fort det blir möjligt att resa igen!

Recept på vegansk nolltaxebretzel

Nolltaxebretzels med choklad-nötfyllning och med aprikosfyllning

Här kommer ett veganskt recept på luxemburgianska nolltaxebretzels. Degen är en wienerdeg, som är lite avancerad att kavla till. Man kan ersätta den med en vanlig bulldeg. Fyllningen är här med choklad och nötter, men kan ersättas med aprikossylt eller nåt annat gott som du hittar i ditt bunkerskafferi.

Wienerdeg:

 • 300 g mjölkfritt margarin
 • 6 dl vetemjöl
 • 2 tsk torrjäst för söta degar (motsv 25 g jäst)
 • 0,5 dl socker
 • 0,5 tsk salt
 • 2 msk majsstärkelse
 • 3 dl växtmjölk
 • mjöl till utbakningen
 • växtgrädde eller växtmjölk till pensling

Choklad- och nötfyllning

 • 1 dl växtmjölk
 • 0,75 dl strösocker
 • 1 msk kakao
 • 2 tsk vaniljsocker
 • 100 g hackad mandel
 • 50 g hackade hasselnötter

Alternativt: Aprikossylt

 • 10 torkade aprikoser
 • 0,5 dl vatten
 • 2 msk socker

Glasyr:

 • 1,5 dl florsocker
 • 1,5 msk vatten 
 • Eventuellt 50 g flagad mandel (mandelspån)

Skiva margarinet i 12 skivor à ca 25 g och lägg på bakplåtspapper för att bli rumsvarma. Blanda mjöl, majsstärkelse, torrjäst, socker och salt. Häll i mjölken och rör snabbt ihop till en jämn deg, ställ i kylen 10 minuter. Börja med fyllningen, se nedan. Tag ut degen och kavla en stor rektangel, ca 40 x 40 cm. Lägg margarinskivorna på ena halvan och vik in kanterna runt margarinet. Vik över den andra halvan. Kavla försiktigt en 1 cm tjock kvadrat på mjölat bord, vik den dubbel 3 gånger, kavla ut den igen och upprepa vik den tre gånger igen. Kyl i 20-30 minuter. Kavla ut degen till 1 cm tjock och minst 40 cm bred rektangel. Dela den till två avlånga bitar, bred på fyllningen på den ena och lägg på den andra delen. Skär 1,5 cm breda remsor, tvinna dom och forma till kringlor. Jäs 30 minuter. Pensla med växtmjölk eller -grädde. Grädda i 225°C i ca 15 minuter i mitten av ugnen. Lägg på glasyr när de svalnat.

För chokladfyllning: Koka upp mjölken till fyllningen med socker, kakao och vaniljsocker. Blanda i nötterna och låt svalna.

För aprikosfyllning: Klipp aprikoserna i små bitar, lägg i blöt i minst 30 min. Häll av och koka med socker och vatten i 20 min. Mixa med stavmixer och låt svalna.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.