Pressmeddelande: Nolltaxepriset 2019 till Dunkerque

Nolltaxepriset 2019 har tilldelats Patrice Vergriete, borgmästaren i franska Dunkerque som gjort kollektivtrafiken i staden med 100.000 invånare avgiftsfri. Samtidigt har ett nytt stombussystem införts, och reformen har hitintills blivit en succé.

Dunkerque blir den största staden i Europa med nolltaxa, efter Tallinn, och vi hoppas att det kommer inspirera många fler att avgiftsbefria den gemensamma trafiken, säger Max från Planka.nu.

Bland andra nominerade fanns Vänsterpartiet för sin reform med sommarlovskorten och varningsgrupperna för biljettkontrollanter i Stockholm och Göteborg.

Det var en blandning av politiker och engagerade kollektivtrafikanter som nominerats i år, och alla är värda en applåd för sina insatser, säger Max  från Planka.nu

Årets statyett kommer att överlämnas till Patrice Vergriete under våren.

Nolltaxepriset har delats ut sedan 2010. Priset går till den eller de som under året har gjort något eller några av följande: Verkat för en avgiftsfri kollektivtrafik, arbetat för ökat inflytande över kollektivtrafiken för de som reser och arbetar i den, underlättat för avgiftsstrejkande, verkat för en öppnare och mer tillgänglig stad och/eller kollektivtrafik, motverkat övervakning och kontrollsystem av resenärer samt bekämpat trafikmaktordningen.

Presskontakt: Max 0722-85 18 72 sthlm@planka.nu

3 kommentarer

3 kommentarer på “Nolltaxepriset 2019 till Dunkerque

  1. Lite konstigt att nolltaxepriset kan delas ut till någon som ”bekämpat trafikmaktordningen”, det har vi inget med nolltaxa att göra…?

    • Hej! Trafikmaktordningen och kollektivtrafiken hör ihop. Trafikmaktordningen innebär att bilen står högst upp och att kollektivtrafiken och cyklister längst ner i hiearkin.

      Om Trafikmaktordningen bekämpas så går ju pengarna till kollektivtrafiken så att den kan byggas ut och avgiftbefrias.

      läs mer på trafikmaktordningen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.