Pressmeddelande: Kollektivtrafikanter i Stockholm tjänar på nolltaxa

​Enligt beräkningar på den nya hemsidan Nolltaxa.nu så skulle stockholmarna som använder kollektivtrafik tjäna 394 i månaden på avgiftsfri skattefinansierad kollektivtrafik. Summan är beräknad på medianlönen i Sverige 2013 som är 27 300 och på att kunna resa i hela länet.

– Över hälften av befolkningen tjänar mindre än så och skulle alltså gynnas ännu mer, säger Alex Berthelsen från Planka.nu som ligger bakom hemsidan.

På Nolltaxa.nu går det att ange sin egen månadslön för att sedan få reda på hur nolltaxa skulle påverka en ekonomiskt. Det går även att se vad en bilist skulle tjäna på att byta till bussen efter att den avgiftsbefriats. För bilisten med 27 300 i månaden skulle det bli hela 5604 i månaden. Beräkningarna göra med hjälp av data från Trafikanalys, SCB, Råd&Rön samt Konsumentverket.

– Bilisterna skulle förstås bli de stora vinnarna på att byta till en kollektivtrafik där avgiftstrycket tagits bort, säger Alex Berthelsen.

Fler resenärer skulle även öka behovet av att bygga ut kollektivtrafiken, vilket redan nu är en nödvändighet på många håll i landet.

Kontakt:

Tel: 073-945 71 68
E-post: sthlm@planka.nu

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.