Pressmeddelande: Stockholmspolisen jagar elever på höstlovet

Söderortspolisens twitterkonto @OCSoderort skrev en rätt sensationell uppgift i morse. Under höstlovet ska man jaga plankande ungdomar för att stoppa personrån, trots att majoriteten av eleverna plankar men verkligen inte personrånar.

Länk till meddelandet: http://twitter.com/OCSoderort/status/130907444716118016

– Enligt den kommunala Stockholmenkäten så har mer än hälften av eleverna i högstadiet och gymnasiet plankat, säger Christian Tengblad från Planka.nu. Betyder det att de också är misstänkta för personrån? (Enkäten finns här: http://t.co/8kE0FFNT)

Problemet är förstås större för ungdomar från fattigare familjer. Gymnasieelever som bor minst 6 kilometer från skolan, och högstadieelever som bor 4 kilometer från skolan, får visserligen gratis skolkort. Dessa gäller dock bara till klockan 19, vilket gör polisens hot om kontroller riskerar att tvinga höstlovslediga att stanna hemma i sina förorter.

Poliserna får gärna arbeta mot personrån, men att de skulle ta över Securitas biljettkontrolluppgifter verkar ju väldigt märkligt. Det borde vara en självklarhet att elever som är höstlediga ska kunna ta sig runt utan att vara oroliga för poliskontroller.

– Om polisen av en slump skulle stoppa någon som begått personrån, är ju chansen stor att de faktiskt har någons åkkort. De som drabbas är vanliga ungdomar som bara vill resa in till stan på sitt höstlov, avslutar Christian Tengblad från Planka.nu.

I vår framtida avgiftsfria kollektivtrafik så kommer resurserna läggas på att utveckla trafiken, och inte på att jaga de som inte har råd.

En kommentar

En kommentar på “Stockholmspolisen jagar elever på höstlovet

  1. Pingback: Polisen jagar plankare vid biljettkontroller i Järva – Planka.nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.