Pressmeddelande: Polis friad för att ha brutit armen på kvinna vid tunnelbanespärr

Idag kom så domen i mål B 47-10 vid Stockholms tingsrätt. Fallet handlade om en polis som brutit armen på en 19-årig kvinna efter att hon misstänkts lånat ut sitt SL-kort vid spärrarna. Hon drogs in i ett utrymme och kom därifrån med bruten arm. Förutom olaga frihetsberövande och misshandel åtalades han för dataintrång, då han utan tillstånd kollat upp olika anmälningar mot poliser, bland annat mot honom själv angående 19-åringen.

Planka.nu tycker att domen är beklaglig – misstanke om att någon har plankat ska inte betyda att det är fritt fram för grovt våld – men också att vi måste lyfta blicken från det enskilda fallet. Vad är egentligen polisens uppgift när de ger sig på misstänkta plankare med våld, eller tvingar resenärer att radera foton från mobilen som vid det kända fallet vid Hornstulls tunnelbanestation tidigare i år?

– Biljettkontrollen är en privatiserad verksamhet som sköts av Securitas, polisen borde syssla med riktiga brott istället, säger Christian Tengblad från Planka.nu.

Planka.nu anser att en avgiftsfri kollektivtrafik, förutom många andra fördelar, skulle minimera risken för den här typ av våld. Tills dess tycker organisationen att resenärer som utsatts för våld ska anmäla, och söka juridisk hjälp genom att kontakta Kollektivtrafiksombudsmannen.

– Utan avgifter i kollektivtrafiken hade det varken blivit bruten arm eller åtal, säger Christian Tengblad.

Kollektivtrafikombudsmannen kontaktas på kto@planka.nu

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.