Pressmeddelande: En försmak av Förbifart Stockholm

Stockholm 2008-10-23

PRESSMEDDELANDE

Förbifart Stockholm hälsar på hos Riksdagen

Kl 17.00 idag får Riksdagen bullrigt besök av en simulerad Förbifart Stockholm. Klimax och Planka.nu samlar till aktion mot den bristfälligt planerade motorvägen. Att satsa 25 miljarder kronor på en motorväg som ökar trafiken och koldioxidutsläppen är en extremt destruktiv lösning på Stockholms trafikproblem.

Klimax och Planka.nu agerar mot Förbifarten genom att skapa motorvägsmiljö utanför Riksdagen. Ljudupptagningar på över 100 decibel har gjorts vid motorvägar i Stockholm och idag spelar vi upp oljudet utanför Riksdagen. Den planerade motorvägen kommer att öka koldioxidutsläppen med 140 000 ton enligt Vägverkets egna uppgifter och bygget strider mot otaliga miljökonventioner och lagar.

Gårdagens avsnitt av Uppdrag Granskning avslöjade Vägverkets brister i planeringen av Förbifart Stockholm. Konsekvensanalyser för klimat och miljö, liksom effekter för trängseln i Stockholm, är undermåliga.

-Argumentationen för Förbifarten bygger på en rad myter. Till exempel menar förespråkarna att trängseln kommer att minska, men mer motorvägar ökar trafikmängden. Se bara på Södra länken, den motiverades på samma sätt, men redan efter två veckor proppade trafiken igen. Bästa sättet att lösa trafik-problemen är med utbyggd kollektivtrafik. Att i dagens läge satsa 25 miljarder kronor på åtgärder som ökar klimatpåverkan är destruktivt. Samhället måste kunna erbjuda medborgarna att leva klimatsmart, inte ge fler möjligheter att öka sina koldioxidutsläpp. Kommenterar Anna Nygård från Planka.nu.

Dagens aktion är ett försök att påverka politikerna till att ta beslutet att lägga ned planerna på Förbifarten och övergå till klimatsmarta lösningar.

Planka.nu, www.planka.nu Presskontakt Anna Nygård tel: 0739-457168

Klimax Stockholm, www.klimatetorg Presskontakt Sandra Costa tel: 0735-671005

Planka.nu arbetar för en avgiftsfri kollektivtrafik som styrs av de som reser och arbetar i den.

Klimax är en ny och snabbt växande rörelse av människor som tillsammans verkar för en snabb övergång till ett fossilfritt samhälle. Vi använder oss av direkt aktion mot källorna till koldioxidutsläpp.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.