Pressmeddelande: SL privatiserar biljettkontrollerna

Idag tog den borgerliga majoriteten i SL:s styrelse beslut om att lägga ut biljettkontrollerna på anbud, det vill säga att låta privata bolag sköta dessa. Trots att detta prövats tidigare med katastrofala resultat som följd och trots problem med övervåld både från och mot kontrollanter har SL:s styrelse fattat detta beslut.

– Vi är djupt oroliga över SL:s agerande i detta fall. Trots problem med övervåld både från och mot kontrollanter väljer de borgerliga partierna i SL:s styrelse att öppna upp för privata företag att sköta biljettkontrollerna. Säger Alexander Berthelsen från planka.nu

Tidigare så var det Connex som skötte biljettkontrollerna i Stockholms tunnelbana, något de dessutom gjorde på provision. Detta var dock ett system som visade sig mycket olyckligt då kontrollanterna hetsades av sina chefer att skriva ut böter. Något som ledde till att våldet i kollektivtrafiken eskalerade.

– Trots tidigare misslyckade försök med att låta privata företag sköta biljettkontrollen så har man nu från SL:s håll bestämt sig för att göra detta igen. Att låta vinstdrivande företag sköta biljettkontrollerna leder ofrånkomligen till en större press på kontrollanterna att bötfälla resenärer. Något som tidigare visat sig öka våldet mellan kontrollanter och resenärer. Säger Christian Tengblad från Kollektivtrafikombudsmannen.

– Planka.nu och Kollektivtrafikombudsmannen kommer under hösten att intensifiera sitt arbete med att göra kollektivtrafiken till en trygg plats att vistas på, oavsett vilken storlek på plånboken du har. Något SL inte verkar lika intresserade av. Avslutar Alexander Berthelsen från planka.nu

För mer info ring planka.nu på 0739-457168 eller maila planka.nu på sthlm@planka.nu

Planka.nu är en ideell förening som arbetar för en avgiftsfri, skattefinansierad kollektivtrafik.

Kollektivtrafikombudsmannen arbetar för en tryggare miljö i kollektivtrafiken och riktar främst in sig på att hjälpa resenärer som blivit utsatta för brott från biljettkontrollanter och väktare.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.