Pressmeddelande: Bilchock i Almedalen

Klimax, Planka.nu och Miljöförbundet Jordens Vänner fortsätter att punktmarkera billobbyn under Almedalsveckan på Gotland. Idag på eftermiddagen arrangerade BIL Sweden seminarium om framtidens infrastruktur och samtidigt utanför föreläsningssalens öppna fönster ordnades en bilchock.
Bilchocken bestod av fyra bilar som gasade, tutade och förorenade luften med avgaser. Företrädare för BIL Sweden kom ut och klagade på att aktionen var ”dålig för miljön”.

– En organisation som förespråkar ökad bilism borde inte uttala sig i miljöfrågan. Om fyra bilar på en bakgata upplevs som störande så begriper jag inte hur Bil Sweden kan förespråka vägbyggen som ger exakt samma effekter på miljön som aktionen idag fast oerhört mycket mer omfattande, säger Sandra Costa från Klimax.

Vid entrén delade andra aktivister ut flygblad till förbipasserande och höll upp banderoller samtidigt som bruset från E4:an, en annan sexfilig motorväg, spelades upp på ett ljudsystem i autentiska 90 decibel. Bland annat användes banderollen ”Autobahn Drottningholm” på vilken BIL Sweden och Vägverket stod som avsändare.

Banderollen syftar på BIL Swedens kampanj för förbifarten där man säger att Albanien och Sverige är de enda europeiska huvudstäderna utan förbifart. Men uppgifterna stämmer inte: 25 huvudstäder i Europa inklusive Köpenhamn och Wien klarar sig bra utan förbifart.

– Förutom att fara med osanning var kampanjen ett fult försök till guilt-by-association. Vi får hoppas att Albanien utformar sin egen trafikpolitik och inte blir oroliga av att sammankopplas med Sverige, säger Christian Tengblad från planka.nu. ”Autobahn Drottningholm” är helt klart på samma nivå som resten av billobbyns argumentation.

Under kvällen har Anna Jonsson från Miljöförbundet Jordens Vänner debatterat förbifarten med förespråkare. Debatten var mycket lyckad och slutade med att två av billobbyns debattörer kastade in handduken samt att miljöaktivisterna hittade en flaska Moët som avnjöts tillsammans med segerns sötma.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.