Plankningspatrullen

Vi har börjat med varningsaktioner i Stockholms kollektivtrafik – eftersom vi vill ha en fri, skattefinansierad kollektivtrafik istället för en med kontroller, klämspärrar och avgifter. Vi är solidariska medresenärer som hjälper folk från att få böter.

Är du intresserad av att komma? Detta är våra kommande offentliga patruller*:

Måndag 12 november 15:30 t-centralen (uppgång mot sergels torg), ica nära. 

*Vi har rätt många patruller, men vi tar inte alltid emot nya personer på samtliga, men alla datum som finns här på hemsidan är ni varmt välkomna på!

 

Vad händer under en plankningspatrull

Det som händer är att vi först träffas på utsedd samlingsplats, väl på plats förbereds allt praktiskt, du utrustas med en mörklila väst, vid brist på västar får du en rosa, enkelbiljett delas ut till alla och annat som kan behövas. Som ny får du alltid någon erfaren med dig som förklarar vad som kommer att hända och hur vi löser situationen.

Plankningspatrullen är precis som vår övriga verksamhet helt platt, vi har ingen ledare som bestämmer, utan vi har olika rollfördelningar som förklarar vad vi gör.

  • Plankningsvärd = Plankningsvärdarna varnar för biljettkontroller, delar ut flygblad.
  • Kommunikatör = Har koll på den stora facebookgruppen om vart kontrollanterna befinner sig, samt pratar med ordningsvakter och andra anställda om något problem skulle uppstå. Kommunikatören bär samma uniform som plankningsvärdarna, och har varit plankningsvärd flera gånger tidigare. Kommunikatören kommer även att arbeta precis som plankningsvärden när ingen kommunikation med SL krävs. Det kan handla om att kommunikatören delar ut flygblad.
  • Kameraman = En person, som till 90% filmar/dokumenterar viktiga händelser. När kameraman inte finns brukar plankningsvärdarna ha på sig kroppskameror (gopro fäst runt magen).

När alla är utrustade så börjar allt, kommunikatören letar upp kontrollanterna, är det inga kontroller efter så delas flygblad ut, om våran p-kassa samt om nolltaxa, samtidigt som koll hålls på fbgruppen. När kontroller hittas åker vi genast dit, och varnar, både ombord och vid spärrazzior (utpasseringskontroller).

Vi håller upp våra skyltar, där det står att det är kontroll, och med lagom ljudvolym så kan vi säga till de som passerar att det är en biljettkontroll. Vi blockerar inga utrymmen vilket gör att vi inte stör den allmänna ordningen*.

Kameramannen tar upp kameran och spelar in (de som vill synas på film), filmen kan komma att användas både för vårat filmprojekt men även i utbildningssyfte (i våra guider).

* Efter ett tag så kommer många fram och tackar plankningsvärdarna. Sedan händer det att folk klagar (eller att ordningsvakterna kommer), då pratar kommunikatören med vakterna så att plankningsvärdarna kan fortsätta sitt solidariska arbete, utan att störas.

Många har kommit undan kontroller tack vare våra hela 30 plankningspatruller.

Under patrullerna så kan det hända att kontrollanterna ger upp, ”vi kan inte arbeta när de är här” hörde vi i somras, vi håller alltid god ton mellan oss och SL-anställd, men lite kul är det ju ändå att de tar en paus från bötesutdelningen på grund av oss. Det var en sur man som gick ner till vakterna och skvallrade om våran aktivitet, men även här kom det fram kul respons från de anställda: ”Någon ska ju varna för kontrollerna”. Fika får alla gratis under plankningspatrullerna.

Vi vill få med många på patrullerna, så att folk får en vana av att hjälpa sina medresenärer. Inte bara genom att varna för kontroller, utan också hjälpa varandra genom spärrar och tillsammans underminera avgiftssystemet. När fler kollektivtrafikanter organiserar sig så finns det inga hårdhandskar i världen som hjälper.
 

Här finns två filmer som tydligt förklarar hur en patrull fungerar.