Så plankar du!

Det är som bekant ganska lätt att planka i Göteborg, i alla fall på spårvagnarna. På bussen är det lite knepigare, men det finns sätt som vi kommer till senare.

Det bästa sättet att slippa kontrollanterna är naturligtvis att hålla utkik efter dem. Genom att sätta sig längst fram i vagnen (eller bussen) på höger sida har man bra koll och upptäcker oftast kontrollanterna på hållplatsen.

Här finns det tips för att planka, dvs komma på fordonet utan att betala, och för att undvika åka fast.

P-kassan

Är du medlem i Göteborgs p-kassa så betalar vi om du åkt fast. Det kostar bara 100 kr/ mån (300 kr första månaden).

Kontrollanterna är inte så lätta att upptäcka

Kontrollanterna arbetar på följande sätt: med uniformer i form av mörkblåa jackor med en tydlig text på där det står biljettkontrollant samt keps eller mössa om det är kallt. De brukar arbeta i grupper om tre till sex ungefär. Västtrafik har även börjat använda civila kontrollanter igen.

Tänk också på att kontrollanterna ibland kan stå på ena sidan av hållplatsen men springa över till motsatt färdriktning och hoppa på vagnen/bussen i sista sekund. Lurigt, se upp!

Tips för att slippa böter

En annan variant för att slippa boten på spårvagnen är att alltid stå vid kortläsaren med ett betalkort. Dyker det upp kontrollanter har man oftast en liten stund på sig, men sitter man ner brukar det bli liv på dem om man försöker gå och stämpla eller lämna vagnen. Det kan hända att kontrollanterna stoppar dig när du är på väg till kortläsaren så se till att hålla dig mycket nära om du ska använda den här metoden.

En liknande sak man kan göra är att sitta beredd med mobilen och köpa en  biljett i appen när man ser kontrollanterna. Detta kan vara problematiskt för att kontrollanterna ofta sätter dit en om de tycker att man köpt biljetten för sent (enligt Västtrafiks regler ska man ha köpt den redan innan man går på).

När man ser kontrollanter kan det också vara schysst att göra sina medplankare uppmärksamma på detta genom att t.ex. ropa ut det. Om du redan betalt av någon anledning, kan du hjälpa dina medtrafikanter som plankar genom att maska: att ta lite extra tid på dig när du letar efter månadskort eller kontoladdning, kan vara tillräckligt för att andra ska hinna av vagnen/bussen i tid. Tänk dock på att kontrollanterna är lättirriterade och ibland aggressiva, att tjafsa med dem är därför något man gör på egen risk.

Så plankar du på bussen

Att planka på stadsbussarna fungerar ungefär samma som att planka på vagnen.

Att planka på bussarna som går utanför stan är lite knepigare. Några tips som man kan försöka:

  • Ha ett kort som man drar, men sedan gå till en annan kortläsare och ”ångra”, eller annars checka ut direkt.
  • Man kan prova att bara glida förbi busschauffören men ibland får de moralpanik och kräver att man ska stämpla och vägrar köra iväg om man inte gör det eller går av.
  • Man kan testa att ha appen öppen och låtsas att man är på väg att köpa biljett.

Det är viktigt att inte bråka med chaufförer i onödan. Man kan lugnt och sakligt förklara att man tycker att det är fel att betala och att man är för en avgiftsfri kollektivtrafik, men tänk på att chaufförerna gör sitt jobb och är det några som ska bli föremål för kritik så är det de ansvariga politikerna.

En annan viktig grej att tänka på är att det är störst risk att bli kontrollerad i centrum. Lyckligtvis är Göteborgs stadskärna ganska liten och man kan klara sig ganska bra utan vagn eller buss.

Undvik att åka fast

Tänk på att du är del av ett kollektiv som gemensamt betalar varandras böter. Undvik så långt du har möjlighet att åka fast, hoppa av om det kommer kontrollanter om du inte har väldigt bråttom. Västtrafiks repressioner mot oss plankare har blivit hårdare vilket resulterat i mycket fler bötfällningar och även misshandelsfall. Undvik kontrollanterna så ofta och mycket du bara kan. Och om du nödvändigtvis tvingas möta dom, följ en av våra kamraters råd: behandla kontrollanterna som du behandlar en rånare, ge dem vad dem vill ha, var tyst och inga yviga gester. Detta fungerar på rånare, kontrollanter och ett och annat bergslejon som ni kan möta på spårvagnarna.

Var är kontrollanterna?

I nuläget är det bästa för att ha koll på vart kontrollanterna befinner sig att gå med i Facebook-gruppen ”Vart är kontrollanterna Göteborg” där medresenärer och plankare skriver när de ser en kontrollant.


Har du fler tips om hur man plankar eller är det något av ovanstående som är helt åt helvete? Maila kommentarer till gbg@planka.nu.

För mer tips, kolla in den här filmen: