Så plankar du!

Det är som bekant ganska lätt att planka i Göteborg, i alla fall på spårvagnarna. På bussen är det lite knepigare, men det finns sätt som vi kommer till senare.

Det bästa sättet att slippa kontrollanterna är naturligtvis att hålla utkik efter dem. Genom att sätta sig längst fram i vagnen (eller bussen) på höger sida har man bra koll och upptäcker oftast kontrollanterna på hållplatsen.

P-kassan

Är du medlem i Göteborgs p-kassa så betalar vi om du åkt fast. Det kostar bara 100 kr/ mån (300 kr första månaden).

Kontrollanterna är lätta att upptäcka

Kontrollanterna arbetar på två sätt: med uniformer i form av svarta jackor med en tydlig text på där det står “biljettkontrollant” samt vit keps om det är varmt eller soligt ute. Ibland är de dock civilklädda (civilkontrollanter finns inte längre men man vet aldrig om de kommer tillbaka…). I båda fallen brukar de arbeta i grupper om tre eller fyra. Den förstnämnda varianten är naturligtvis lättast att upptäcka , men utan uniformen på ser de ut som vem som helst, nästan.

Civilkontrollanter används inte längre men om dom kommer tillbaka kan följande information vara bra att ha: Fortfarande är de flesta civilkontrollanterna män mellan 35-50år, men på senare år har det även börjat dyka upp yngre killar och tjejer som smälter in bättre. Oftast bär civilkontrollanterna inte några väskor, kassar och liknande. Men detta verkar också vara påväg att förändras då kontrollanter haft på sig ryggsäckar ett antal gånger.

En annan sak som är relativt nytt är att civvarna kan sätta sig ner och åka med ett antal hållplatser innan de ger sig till känna, dom är gärna osynliga tills man når en längre sträcka utan hållplatser.

Tänk också på att kontrollanterna ibland kan stå på ena sidan av hållplatsen men springa över till motsatt färdriktning och hoppa på vagnen/bussen i sista sekund. Lurigt, se upp!

Tips för att slippa böter

En annan variant för att slippa boten på spårvagnen är att alltid stå vid kortläsaren med ett betalkort. Dyker det upp kontrollanter har man oftast en liten stund på sig, men sitter man ner brukar det bli liv på dem om man försöker gå och stämpla eller lämna vagnen. Det kan hända att kontrollanterna stoppar dig när du är på väg till kortläsaren så se till att hålla dig mycket nära om du ska använda den här metoden.

En liknande sak man kan göra är att sitta beredd med mobilen och skicka efter en sms-biljett när man ser kontrollanterna. Detta kan vara problematiskt dels för att kontrollanterna ibland sätter dit en om dom tycker att man fått biljetten för sent (egentligen ska man ha fått den redan innan man går på) och dels för att vid storkontroller sätter dom in en försening på sms-biljetterna.

När man ser kontrollanter kan det också vara schysst att göra sina medplankare uppmärksamma på detta genom att t.ex. ropa ut det. Om du redan betalt av någon anledning, kan du hjälpa dina medtrafikanter som plankar genom att “maska”. Att ta lite extra tid på sig när man “letar” efter månadskort eller hundrakort, kan vara tillräckligt för att andra ska hinna av vagnen/bussen i tid. Tänk dock på att kontrollanterna är lättirriterade och ibland aggressiva, att tjafsa med dem är därför något man gör på egen risk.

Så plankar du på bussen

Idag finns det “sensorer” på stadsbussarna(de är blå och lite lägre) som ska läsa av korten, dessa är oftast placerade bakom delen där chauffören sitter, normalt räcker det att bara vifta med plånboken framför dom, chauffören reagerar väldigt sällan på att sensorn inte piper som den gör om man drar ett giltligt kort framför sensorn.

Att planka på bussarna av den äldre typen som går utanför stan (mölndalsbussarna,expressbussarna m.m) är lite knepigare, men det enklaste är att ha en sms-biljett förberedd i mobilen som man kan visa för föraren och låtsas att man är påväg att skicka, oftast kollar inte ens föraren på skärmen utan att det räcker att du viftar lite med mobilen . Man kan även ha ett kort som man drar, men sedan checka ut direkt eller innan du åker in i nästa zon. Man kan prova att bara glida förbi busschauffören men ibland får de moralpanik och kräver att man ska stämpla och vägrar köra iväg om man inte gör det eller går av. Det är viktigt att inte bråka med chaufförer i onödan, vad man kan göra är att lungt och sakligt förklara att man tycker att det är fel att betala och att man är för en avgiftsfri kollektivtrafik, men tänk på att chaufförerna gör sitt jobb och är det några som ska bli föremål för kritik så är det de ansvariga politikerna.

En annan viktig grej att tänka på är att det är störst risk att bli kontrollerad i centrum. Lyckligtvis är Göteborgs stadskärna ganska liten och man kan klara sig ganska bra utan vagn eller buss.

Undvik att åka fast

Tänk på att du är del av ett kollektiv som gemensamt betalar varandras böter. Undvik så långt du har möjlighet att åka fast, hoppa av om det kommer kontrollanter om du inte har väldigt bråttom. Västtrafiks repressioner mot oss plankare har blivit hårdare vilket resulterat i mycket fler bötfällningar och även misshandelsfall. Undvik kontrollanterna så ofta och mycket du bara kan. Och om du nödvändigtvis tvingas möta dom, följ en av våra kamraters råd “behandla kontrollanterna som du behandlar en rånare, ge dom vad dom vill ha, var tyst och inga yviga gester. Detta fungerar på rånare, kontrollanter och ett och annat bergslejon som ni kan möta på spårvagnarna”.

Var är kontrollanterna?

biljettkontroll.se får du alltid aktuell information om var kontrollanterna kan befinna sig i staden. Du kan själv bidra med information om var kontrollanterna håller hus via Twitter eller SMS, läs mer på biljettkontroll.se.

Om du har en iPhone kan du ladda ner appen Biljettkoll för att både få information och själv rapportera om kontrollanter. (Appen utvecklas inte av Planka.nu.)

Har du fler tips om hur man plankar eller är det något av ovanstående som är helt åt helvete? Maila kommentarer till gbg@planka.nu.

För mer tips, kolla in den här filmen: