Här publicerar vi tips vi fått från plankare i Skåne. Har du ett bra tips som inte finns med här så tveka inte att maila det till skane@planka.nu
Observera att det inte är Planka.nu som har skrivit dessa tips och vi kan således inte intyga att alla är toppenbra eller fungerar längre. Använd sunt förnuft så kommer det dock gå bra!
- Tips 1: På bussen
- Tips 2: Regionbussar
- Tips 3: X2000
- Tips 4: Bytlåna kort
- Tips 5: Planka på bussen
- Tips 6: Billigare kort
- Tips 7: Härma automaten
- Tips 8: Lundaplankning
- Tips 9: Trasigt rabattkort
Tips 1: På bussen
Om man ska åka stadsbuss i malmö så är det väldigt lätt att planka. När du går på så håll bara upp en gammal biljett mot chaffören, som om du skulle komma med ett anslutande tåg eller åker tillbaka inom en timme på samma biljett. De får se så många biljetter varje dag att de aldrig orkar kolla datum eller tid på dem. Åker du varje dag så kan det räcka med att köpa en biljett i veckan. Kom ihåg att hålla biljetten i någorlunda bra skick, det kan bli svårt att lura chaffören att du har en nyinköpt biljett om du håller upp en skrynklig, luddig pappersbit som nån gång för länge sedan hade kunnat vara en biljett! Lycka till! /Klas
Det här tipset fungerar fortfarande när du åkt tåg eller regionsbuss och sedan ska fortsätta på biljetten på en stadsbuss. Detta eftersom du fortfarande kan köpa kontantbiljetter till tågresor samt biljett med betalkort på regionbussar. Köper du biljett på buss måste du betala via sms eller busskort. Då registreras biljetten på kortet och du ska bara hålla fram kortet som ska avläsas.
Tips 2: Regionbussar
Jag brukar planka på de gula regionbussarna genom att stoppa in mitt pendlarkort när jag åker från orten jag bor på där mitt kort gäller, då piper läsaren grönt och det är bara att hoppa på. Alltså om jag bor i Lund och har ett 30-dagarskort och vill åka buss till Malmö stoppar jag bara ner kortet helt normalt och går på bussen. Jag har bara provat till Malmö men det borde ju funka överallt bara kortet gäller på orten bussen går ifrån. /Otto
Tips 3: X2000
Har ett tips. Det är nämligen så att jag har pendlat mellan Malmö och Linköping regelbundet i ungefär fem år. Då åker jag X2000 och har upptäckt att de ALDRIG kollar tågbiljetten mellan malmö och lund de börjar kolla biljetterna först efter Lund då så många går på där. Vill man åka gratis från Malmö till Lund är det alltså bara att gå på ett passande X2000-tåg! /Hilda
Tips 4: Bytlåna kort
Om man är 2 st som ska åka buss och den ena har ett rabbatkort kan man komma undan med att bara betala för en av er. Personen med rabattkortet går på först och stopper ner kortet. Personen som kommer efter svär lite och gräver i fickorna efter sitt kort som hon inte hittar. Hon frågar då sin kompis om hon kan låna dennes kort eftersom hon glömt sitt eget. Gladeligen lånar kompisen ut sitt kort och räcker över det till den andre som stoppar ner det i automaten. Eftersom detta görs mindre än en timme efter kortet stoppades ner första gången kostar inte denna resan nånting. Lycka till /Povel
Tips 5: Planka på bussen
Några tips till alla skånska bussplankare: Fråga chauffören om du kan åka med 2-3 hållplatser om du bara ska så långt, man brukar få åka med. Det bör också funka att åka längre med detta trick, chauffören kollar oftast inte att du hoppar av efter några hållplatser.
Ett annat tips är att gå på när bussen är mycket full, man brukar få åka gratis då.
Tips 6: Billigare kort
Jag har ett bra tips för alla er som åker mycket tåg!
Har man ett syskon, en vän eller en bekant som har gymnasiekort är detta väldigt enkelt att åka gratis med nästan garanti på att inte åka fast.
Person A som är berättigad ett gymnasiekort går och hämtar ut kortet (gratis) och skriver INTE i namn, adress osv. + inte lägga in bild
Person B som vill ha ett kort skriver in dennes namn, adress, personnr och bild (är person B äldre än 20 år så är ett påhittat personnr smart att skriva!)
Person A går till samma ställe som denne hämtade ut kort tidigare och säger att kortet har blivit stulet och vill ha ett nytt (kostar 300-350kr inte helt säker) denne person skriver in sina egna uppgifter och kortet funkar som vanligt.
Person B kommer kunna använda detta kortet på Tåg då man inte ska registera detta på något vis, funkar till terminens slut!
Inte helt gratis men ca 300/ halvår är ganska överenskomligt!
Mvh sabina
Tips 7: Härma automaten
Hej
Tänkte att det kunde vara bra att förklara lite om hur man upphandlar busstrafik i Skåne. Detta då det lätt framstår som att Skånska busschaffisar verkar allmänt slappa. Anledningen till detta är att bussbolaget (t.ex. Bergkvarabuss i Lund i skrivande stund) inte får ett öre från biljettförsäljningen. Lunds kommun kommer fram till att dom behöver 15 busslinjer med så och så många bussar och ber sedan om offerter på detta. Bussbolagen kommer med en offert och vinnande bud får en klumpsumma för att driva verksamheten under avtalsperioden. Pengarna från biljetterna går direkt till Lunds kommun. Så därför bryr sig busschaffisarna i allmänhet väldigt lite om att kräva avgiften då detta inte direkt påverkar dom.
En historia jag hört som kan funka i teorin i alla fall:
En person med någon form av inspelningsmaskin, säg en diktafon, köper en biljett i automaten (på bussen) med sin diktafon inspelandes bredvid. Biljettautomaten gör sitt sedvanliga ljud och inspelningen avslutas. Inspelningen exporteras sedan till en mobil eller annan apparatur med uppspelnings funktion. Personen går på bussen går bakom förarsätet och startar uppspelningen, det sedvanliga ljudet spelas upp och busschaffisen antar att du betalt då dom inte kollar på själva automaten utan lyssnar efter ljudet av att kortet godkänns.
Mvh
En plankare i brädgården.
Tips 8: Lundaplankning
Ett tips för dom som åker mycket stadsbuss i Lund är att ta ett gammalt eller utgånget kort, som ger ett error meddelande. Chaufförerna brukar inte orka tjafsa om ditt rabattkort eller liknande.
/ Lunda pendlaren.
Tips 9: Trasigt rabattkort
Det är faktiskt väldigt enkelt att planka på tågen, av egen erfarenhet. Allt man behöver är ett rabattkort, kvittar om det är med eller utan pengar på. När tåget kommer så stig på och sätt dig till rätta. När konduktören kommer (det är inte alltid de gör det, speciellt inte vid mellanstationer) för att kontrollera färdbevis så säger du med en oskyldig min (lite skådespel också) att, Rabattkortsautomaten inte tog emot mitt kort. Konduktören svarar nånting i stil med: Jaså? Inte det? bla bla. Du svarar: Ja, när jag stoppade in mitt kort blinkade lampan röd och det dök upp ett felmeddelande.
Och det är allt du behöver göra. Ibland händer det att konduktören säger Då får vi ta en titt på kortet när vi kommit fram till slutstationen, han/hon vill alltså att du ska stanna kvar vid slutstationen och vänta tills han/hon stigit av vid stationen för att sen kontrollera ditt kort i en automat där istället. Självklart stannar du inte kvar och väntar när tåget nått sin slutstation, du pyser såklart vidare. Tar lång tid innan konduktören gått av tåget då han/hon oftast väntar på tågchauffören.
/mvh PlankarMatte från Skåne