På stadsbussen

Det är inte jätteenkelt att planka på stadsbussarna, men det går.

Ett vanligt knep är att gå på bussen samtidigt som många andra gör det (dvs. när bussen precis har öppnat dörrarna och vid långa köer). Då kan du lätt smyga förbi bakom några betalande resenärer och hoppas att busschauffören inte ser dig.

Du kan försöka gå på när resenärer går av via de bakre dörrarna. Detta trick fungerar bäst då många resenärer hoppar av samtidigt.

Du kan försöka att prata med chauffören om att du “glömde kortet”. Många chaufförer är ganska snälla och låter dig gå på ändå. Om chauffören skulle neka dig dröjer det (förhoppningsvis) inte länge förrän en ny buss kommer med en snällare chaufför anländer.

Nu när man kan köpa biljett via sms kan man även låtsas som att man skickar smset men att man inte får någon biljett tillbaka. Spela irriterad och stressad och stå hela resan framme vid chauffören. Ursäkta dig och säg saker som ”Gud vad omständigt det är med kontantstoppet nu! Jag som laddade på mobilen med pengar innan idag. Konstigt att det inte fungerar!”.

Många chaufförer kan känna sig tvungna att bråka med dig som plankare eftersom de ständigt blir bevakade av sina chefer via personlig inloggning och övervakningskameror. Om chefen ser att chauffören har vinkat på folk utan att de betalt kan det betyda problem för chauffören. Detta är viktigt att tänka på som plankare och undvika att bråka med chaufförerna i så stor utsträckning som möjligt!

Om det går på många människor kan du “simulera” att du har ett giltigt kort som du läser av. Ställ dig vid kortläsaren, var diskret, stå där ett par sekunder (helst utan att se dum ut) och gå sedan bak i bussen. Om busschauffören sedan ropar på dig kan det vara värt att betala din biljett – för den här gången!

Var medveten om att de nya Jojo-korten innehåller ett chip och kan därför inte avmagnetiseras. Tidigare kunde man sabba ett kort (repa eller avmagnetisera det med en stark magnet) och sedan spela förvånad när det inte fungerade i kortautomaten. Chauffören tappade ofta tålamodet och lät en gå på bussen ändå. Jojo-korten fungerar inte på samma sätt som de äldre korten utan ska hållas upp mot en avläsningsplatta istället för att stoppas ner i en kortläsare. Vi i Planka Skåne undersöker just nu möjligheterna för att hitta kryphål i Jojo-systemet.

Tänk också på att vissa stadsbussar går utanför stadszonerna, och då är det mycket lätt att åka på en enzonsbiljett till utanför staden (t.ex. från Malmö stadszon ut till Klagshamn, eller Helsingborgs stadszon ut till Väla). Oftast kommer inte chauffören ihåg din biljetts zonantal.

Man kan fejka sms-biljetten om man är modig! Vi uppmanar er dock inte att göra detta ännu eftersom det är så pass mycket väktarkontroller runt om i Skåne nu. Fejkar du en sms-biljett riskerar du böter! Skulle du göra det och åker på väktarkontroll när du sitter på bussen; stäng av mobilen och säg att batteriet dog! (Dock kommer vi att kunna hjälpa er som vill fejka inom en snar framtid. Maila oss på skane@planka.nu om du vill veta mer.)