På regionbussen

Regionbussarna är utan tvekan de svåraste att planka på i Skåne. Knepen som nämns för stadsbussarna är ofta inte dugliga på regionbussar. Trängseltipsen gäller dock fortfarande – främst på Pendeln.

Prata med chaufförerna, dra till med att du t.ex. “glömde” kortet hemma. Det värsta som kan hända är att du får gå av bussen! Det är lätt hänt att du får chauffören på riktigt dåligt humör om du först ljuger om att du glömde buss- eller betalkort, nekas att gå på för att sedan ta fram det i alla fall. Bättre då att använda zonlögnen (se nedan).

Regionbussarna använder zonsystemet vilket medför lättnader för oss plankare. Oftast stannar regionbussarna inom flera zoner, vilket gör att du kan betala en mindre kostnad och ändå åka dit du ska. Ett bra tips är därför att titta på zonkartan och ha koll på vilka zoner just ditt fordon åker igenom! Detta innebär att du t.ex. kan lösa biljett för 1 eller 2 zoner, och istället åka så långt du önskar. I nästan alla fall håller inte chauffören reda på vem som ska åka var. Detta knep fungerar bäst på de regionbussar som har många resenärer (exempelvis Pendeln eller SkåneExpressen).