Razzia

Var artig och säg ”Nej, tack!”

Står det ett gäng kontrollanter vid spärrarna när du kommer upp? Ingen panik! Gå lugnt förbi och om du erbjuds en biljettkontroll så kan du bara tacka nej. Oftast så behövs ingenting annat, men du kan såklart också lägga till ett ”Ha en trevlig dag!” innan du går.

Kontrollanterna har ingen rätt att hålla fast dig

Kontrollanter har absolut ingen rätt att ta i dig eller hålla fast dig, sådant kallas för olaga frihetsberövande och beskrivs närmare under vad är lagligt? . SL själva berättar om att biljettkontrollanternas befogenheter är mycket begränsade, och det är ju bra att de flesta kontrollanter inte tvingas begå brott på jobbet.

Bråka inte med kontrollanterna

Ibland kanske en kontrollant ropar någonting efter dig, eller t.o.m. försöker ställa sig emellan dig och din destination. Ta det bara lugnt och gå därifrån. Om det skulle vara något olagligt ingripande eller våld på gång, så kan det vara bra att filma med till exempel en mobilkamera.

Om du ser en razzia på en station, kan du skicka ut en tweet taggad med #biljettkontroll. Då får alla kollektivtrafikanter koll på vad som händer i kollelktivtrafiken!