På bussen

Att planka på bussen kan verka svårt då man måste konfrontera busschauffören innan man kliver på. Men med lite övning är det ingen konst. Det lättaste är antagligen att använda sig av en SMS-biljett, läs mer om det här.

Slink på genom en bakdörr

Under rusningstid är det vanligen inget problem att slinka på genom en bakdörr, särskilt inte på de blå bussarna. Biljettkontroller på bussar är över lag ovanliga, speciellt på kortare linjer, tvärlinjer och lågtrafikerade linjer. Däremot kan man se upp på bussar som går till förorter som endast har bussförbindelse, som Tyresö, Värmdö, Ekerö och liknande, där kontroller är vanligare.

Förklara din situation för chauffören

Ett bra tips är också att fråga föraren om det är okej att “hänga med” eller säg det rakt ut, “jag har inga pengar, kan jag få följa med?” alternativt “är det okej om jag åker med gratis?”. Detta är lite lättare nattetid då nattpersonalen är lite lugnare. Be snällt, se föraren i ögonen och var artig. Du kan inte få mer än ett nej.

MP3-plankning

En annan metod är den att använda en MP3-fil. Alex C-metoden, som är uppkallad efter sin upphovsman, går ut på att ladda ner signalen som kortläsaren på bussen ger ifrån sig. Den finns här När du går på bussen spelar du upp signalen, samtidigt som du nuddar kortläsaren med till exempel din plånbok. Ögonkontakt med busschaffören gör det också enklare! (tips via AlexC@sl.alexworld.se)