På tunnelbana och pendel

Klämspärrarna

Klämspärrarna finns på de flesta stationer. De går ofta sönder och är dyra i drift. De stoppar inte heller den som vill planka.

Det vanligaste sättet är att slinka in bakom en annan trafikant när denne passerar spärren. Utan att bli för närgången passerar man genom spärren bakom denna, och håller emot spärrarna med armarna när de stängs.

Finns ingen annan resenär i närheten är det bästa tipset att lura fotocellerna på spärren att någon är på väg ut, varvid spärren öppnar sig automatiskt. Detta gör du antingen genom att ställa dig i spärren bredvid och vifta med något, helst en jacka. Den öppnar sig då varvid du tar tag i den öppna grinden och går genom den. Du kan också låta jackan eller halsduken hänga kvar tills du går genom spärren. Det kräver lite träning, men när du väl kan det så funkar det alltid!

Det går naturligtvis bra att klättra över spärrarna också.

På tågen

Att sitta i tunnelbanan eller pendeltåg och hålla utkik efter kontrollanter kan både vara nervöst och tar egentligen lite mer energi än vad det är värt. Det viktiga är att man slappnar av och ser till att ha uppsikt utan att behöva anstränga sig.

En favoritplats är att ha ryggen mot förarhytten och sitta på sätet närmast gången – då har man bra uppsikt över vagnen och kan lätt ställa sig upp och gå ut om det skulle dyka upp kontrollanter.

Om det är så att du inte kan ha uppsikt för att det är mycket folk så beror det nog på att det är rusningstrafik och då behöver man generellt sett inte oroa sig så mycket för kontrollanter. Det är ganska svårt för dem att klämma sig runt bland folk som står upp, och i princip omöjligt för dem att hinna kolla en hel vagn mellan två stationer.

De gamla vagnarna är bra för att det är lätt att ha uppsikt över hela vagnen. Å andra sidan är de nya vagnarna bra för att kontrollanterna ofta inte hinner kontrollera hela vagnen mellan två stationer och då hinner du hoppa av!

Skulle olyckan vara framme så säg nej tack, kliv av på nästa station och låt dig inte provoceras. Om du vill ha koll på var biljettkontrollen är, eller varna medresenärer så använd facebookgruppen Här befinner SL-kontrollanterna sig eller taggen #biljettkontroll på Twitter.