I tunnelbanan

Glasdörrar

Glasdörrsspärrarna – som också kallas klämspärrar –  finns på de flesta stationer. De  går ofta sönder och är dyra i drift. Vid första ögonkastet kan dom verka farliga och svårforcerade, men faktum är att en van plankare har lättare att ta sig förbi dessa spärrar än de gamla vändkorsen. Knepet är att slinka bakom en annan trafikant med färdbevis när denne passerar spärren. Utan att bli för närgången passerar man genom spärren bakom denna, och vill man vara på den säkra sidan lägger man handen på spärrens ena dörr och håller emot så åker den inte igen. Spärren brukar pipa ilsket, men det är så vanligt att de gör det så ingen reagerar. Du behöver absolut

Finns ingen annan resenär i närheten är det bästa tipset att lura fotocellerna på spärren att någon är på väg ut, varvid spärren öppnar sig automatiskt. Detta gör du antingen genom att ställa dig i spärren bredvid och vifta med något, helst en jacka. Den öppnar sig då varvid du tar tag i den öppna grinden och går genom den. Du kan också låta jackan eller halsduken hänga kvar tills du går genom spärren. Det kräver lite träning, men när du väl kan det så funkar det alltid!

Det går naturligtvis bra att klättra över glasdörrspärrarna också.

Vändkors

Vändkorsen är ovanliga och lätta att passera genom att dra vändkorset mot dig tills du skapat ett tillräckligt stort utrymme för att passera genom. Ofta är dom dock utrustade med en liten fotocell på insidan av spärrlinjen som du först måste bryta för att kunna dra korset mot dig. Det gör du enkelt med foten, eller genom att vifta med en tidning eller en väska så att fotocellen bryts.

Alternativt hoppar man över vändkorset eller kryper under det.

På tågen

Att sitta i tunnelbanan och hålla utkik efter kontrollanter kan både vara nervöst och tar egentligen lite mer energi än vad det är värt. Det viktiga är att man slappnar av och ser till att ha uppsikt utan att behöva anstränga sig.

En favoritplats är att ha ryggen mot förarhytten och sitta på sätet närmast gången – då har man bra uppsikt över vagnen och kan lätt ställa sig upp och gå ut om det skulle dyka upp kontrollanter.

Om det är så att du inte kan ha uppsikt för att det är mycket folk så beror det nog på att det är rusningstrafik och då behöver man generellt sett inte oroa sig så mycket för kontrollanter. Det är ganska svårt för dem att klämma sig runt bland folk som står upp, och i princip omöjligt för dem att hinna kolla en hel vagn mellan två stationer.

De gamla vagnarna är bra för att det är lätt att ha uppsikt över hela vagnen. Å andra sidan är de nya vagnarna bra för att kontrollanterna ofta inte hinner kontrollera hela vagnen mellan två stationer och då hinner du hoppa av!