Stöd plankare (en fråga om etikett)

Dagens Nyheters folkvettsexpert Magdalena Ribbing tog nyligen i sin spalt upp frågan om att Hejda plankare och rekommenderar, precis som vi på Planka.nu, att man inte ska få för sig att ingripa mot plankare. Det är ju både olagligt, dåligt skick och möjligtvis också exempel på ett klandervärt leverne att leka kontrollant. Magdalena verkar dock inte vistas särskilt ofta i kollektivtrafiken, utan verkar se den som en djungel där knytnävar från kostymnissar är vardagsmat. Därför erbjuder vi nu vår expertis genom några enkla tips om hur alla kan öka trivseln i trafiken:

  • För någon som har månadskort är det kutym att även dra detta en extra gång om någon har svårt att komma förbi de klumpiga spärrar som brer ut sig på vissa stationer. Särskilt viktigt är det att visa respekt för äldre och hjälpa till vid seniorplankning.

  • Visst är det tråkigt med någon som låter dörren slå igen i ansiktet på en? Självklart gäller detta även spärrar. I glasspärrarna så tar man det lugnt och ser till att den som kommer bakom också hinner med innan spärren stängs. Går man genom barnvagnsgrinden gäller samma sak.
  • Överhuvudtaget är det inte snyggt att stressa. Vid biljettkontroller kan du som har kort ta det lugnt, tänka efter och kolla igenom alla fickor för att vara på den säkra sidan. Dessutom så hinner eventuella plankare sätta sig i säkerhet.
  • Ofta hör man folk beklaga sig över att de inte får tillräckligt med information om störningar i trafiken. Detta är något du kan hjälpa till att råda bot på genom att tipsa om biljettkontroller på Twitter. Använd fyrkanten #biljettkontroll när du gör det!

Ett annat sätt att på längre sikt öka trivseln är att på ditt jobb eller i sällskapliga sammanhang ta upp ämnet lite i förbifarten, och säga att det är trist att vi har avgiftsfinansiering som resulterar i köer, att det spenderas hundratals miljoner på att stänga folk ute från kollektivtrafiken och att hemlösa måste betala lika mycket som miljonärer. Tills vi har infört nolltaxa hoppas vi förstås att du hjälper till att öka trivseln i trafiken!

Kom ihåg att du kan arbeta för avgiftsfri kollektivtrafik genom att engagera dig i Planka.nu:s arbete oavsett om du har månadskort eller ej.

Med vänliga hälsningar,
Planka.nu:s trivsel- och etikettråd