Åkt fast?

Har du åkt fast? Som medlem i p-kassan är det inga problem. Vi betalar din tilläggsavgift. Läs mer här.

Men är du inte medlem i p-kassan så kan det fungera att överklaga boten. Tänk på följande;

  • Har du visat legitimation när du åkte fast? I så fall är det svårare att överklaga boten. Då måste du kunna påvisa att någon annan visat din legitimation för kontrollanterna och att du inte åkt fast. SL kräver ofta en kopia på polisanmälan om stulet eller förlorat ID-bevis.
  • Det är ganska vanligt att ISS skickar ut tilläggsavgifter och påminnelser utan att ha fastställt identitet på den som ertappats. I dessa fall – där någon använt dina uppgifter – är räkningen du får hem att betrakta som en bluffaktura. Hur man bestrider en räkning på en vara man inte beställt, eller en tilläggsavgift som man inte fått, beskrivs på Konsumentverkets hemsida. Där är de experter på bluffakturor och svarar på eventuella frågor. När du bestridit en fakura så får de inte gå vidare med den, utan den är ”fryst”.
  • Ibland kan biljettkontrollen få för sig att driva frågan till tingsrätten, där de har ett svårt bevisläge om ingen visat legitimation. Till exempel får övervakningskameror bara användas vid allvarliga brott. Så om du inte legitimerat dig med id-kort/körkort så kan det vara smart att överklaga.