På tåget

Tåget är det lättaste att planka på i Skåne. Och absolut lättast blir det om du bor på någon av “mellanstationerna”. Detta är de stationer som inte är slutet på linjen. Svårast att planka på blir det därför från ändstationerna.

Åker du från en mellanstation är det lättast att gå på tåget, sätta dig diskret och inte dra till dig uppmärksamhet. Leta inte efter tågvärden med ögonen på ett nervöst sätt och byt inte plats. Försök också att, då tåget kör in på stationen, titta efter vid vilken dörr tågvärden står. Stig inte på tåget via den dörren. är ni en grupp som plankar, försök att inte skratta högt eller på annat sätt märkas. Ta det bara lugnt, gå på tåget och försök snabbt att hitta en sittplats.

Det finns ofta lediga sittplatser mellan resenärer. Detta är bra för plankare eftersom vi lätt kan slinka in bland betalande resenärer. T.ex. kanske det sitter tre personer på en “fyra”, dvs. såhär:
X = Upptagen plats O = Ledig plats
G | X O
Å | X X
N |
G |

Då är det bra för en plankare att ta platsen O, då det ser ut som att du har rest längre än vad du egentligen har eftersom du sitter längst in.

När tågvärden kommer ropar han/hon oftast “Nya resande!”. Bara sitt stilla, stirra ut genom fönstret eller läs någonting. Kort sagt, se ut som om du har sett henne/honom innan. Frågar han/hon dig om biljetten eller om du har visat biljetten eller tittar frågande på dig, säg då bara att du redan har visat.

Med denna metod bör du kunna planka FRÅN EN MELLANSTATION de flesta av gångerna. Tänk på att tågvärdarna letar efter resenärer med blöta ytterkläder och skor under regniga dagar. Se därför till att du inte följs av blöta fotspår till din sittplats och ta av dig dina ytterkläder så fort du satt dig till rätta .

Åker du från en ändstation så blir det svårare eftersom tågvärdarna i sådana fall kollar alla biljetter. Då kan det vara värt att diskret gå förbi kontrollanten när hon/han kommer, att låtsas som att man pratar i telefon eller något annat. Verka upptagen, men inte stressad eller nervös! När du väl har kommit förbi tågvärden, uppför dig som att du redan har blivit kollad nästa gång han/hon kommer förbi. Har du inte något ögonbrynshöjande utseende lär tågvärden heller inte minnas dig.

Du kan även försöka hålla koll på var tågvärden befinner sig. Lagom till när biljetterna ska kontrolleras smiter du in på toaletten. Oftast orkar tågvärdarna inte vänta på att du ska bli klar.

Tänk på att zonsystemet också gäller på tågen. Om du känner dig osäker (t.ex. om du åker från en ändstation) kan det vara värt att köpa en biljett för en kortare sträcka och sedan åka så långt du ska. Vilken station någon ska åka till är något som tågvärdarna i princip aldrig minns.

Mellan Malmö och Lund kan du enkelt planka på X2000. Kontroller av biljetter sker nämligen inte förrän efter Lund C – observera att detta inte gäller Öresundståg och Pågatåg.

En annan viktig sak att tänka på är att tågvärdarna INTE får söka igenom dina fickor i jakt på legitimation och/eller pengar. Tågvärden får heller inte slänga av dig utan det måste ske frivilligt. Om du tar ett direkttåg är det helt enkelt bara att hoppa av på nästa station utan att tågvärden har sett din legitimation. Om du vägrar betala, vägrar hoppa av eller vägrar visa legitimation finns det en risk att tågvärden kontaktar polis eller ordningsvakt. De kan i värsta fall stå och vänta på dig vid nästa station. Då tvingas du betala 800 kr i böter. Om du låter bli att betala din bot kan ärende gå vidare till inkasso.